KUALA LUMPUR, 22 Januari:
Kerajaan Brunei mengharamkan tiga produk Qu Puteh kerana didakwa mengandungi bahan-bahan berbahaya, lapor The Times Brunei.
Menurut laporan itu, Kementerian Kesihatan Brunei mengharamkan penjualan produk kosmetik krim Whitening Pro 9 Qu Puteh dan produk kosmetik Whitening UV Block Qu Puteh, dan produk ketiga yang dinamakan Chantique Beauty Slimming Herbal.
Produk Qu Puteh diedarkan Vida Beauty Sdn Bhd, yang dimiliki oleh Datuk Seri Dr Hasmiza Othman, lebih dikenali sebagai Datuk Seri Vida.
Laporan itu menyatakan bahawa Seksyen Kawalan Kualiti Dadah Brunei di bawah Jabatan Perkhidmatan Farmasi menjalankan ujian ke atas produk yang mengesahkan bahawa produk Qu Puteh mengandungi merkuri, manakala produk ketiga mengandungi spironolactone.
Mercury merupakan bahan dilarang dalam kosmetik mengikut Ubat Brunei (Produk Kosmetik) 2007.

Kementerian itu berkata dalam kenyataan bahawa produk-produk ini yang tercemar tidak dibenarkan untuk diimport dan dijual di negara ini, dan menasihati pengguna untuk berhenti menggunakan produk dan berjumpa doktor jika mereka mengalami sebarang tindak balas.
Laporan itu juga menyatakan bahawa ia adalah satu kesalahan di bawah peraturan untuk mengimport dan tanpa Surat Pemberitahuan Pengakuan halal produk kosmetik terbabit.

Hukuman kerana melanggar peraturan itu boleh didenda maksimum $5,000 (RM15,000), hukuman penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya

.