Nak Isteri kekal Langsing Dan Suami Perut Tak Buncit? - Denhanda

6 Oct 2013

Nak Isteri kekal Langsing Dan Suami Perut Tak Buncit?


KENAPA ISTERI SUKA DIPELUK SUAMINYA... dan BAGAIMANA PULAK PELUKAN SUAMI TU BOLEH BUAT ISTERI KURUS?

Kebanyakan suami tidak memahami mengapa isteri sangat suka apabila dipeluk.

Bagi suami, pelukan hanyalah pertautan fizikal, dan ada kalanya merimaskan.

Sedangkan bagi isteri, pelukan menyimpan erti lebih mendalam dan memberi manfaat besar bagi kesihatan jiwa.

Pernah seorang kenalan wanita mengadu kepada saya, semangatnya lemah kerana suami tiada di rumah dan jarang memeluknya.

Bila suami memeluknya, baru terasa semangat dan tubuh menjadi lebih bertenaga.

Walaupun ia mungkin benar dari sudut psychology, tetapi dari segi physiologinya juga mengatakan ‘pelukan mesra suami mampu mengeluarkan hormone oxytocin’ dalam tubuh isteri dan memberikan kesan tersebut.

Oleh itu para suami.....

1. peluklah isteri
2. belai lembut rambutnya
3. sentuh wajahnya
4. gosok lembut lengannya
5. kaitkan jari-jemari tangan anda dengan jari-jemarinya
6. gosok lembut punggungnya
7. sentiasa menjaga pandangan mata anda dengan matanya.

Pelukan membuatkan pasangan merasa lebih dekat dan intim.

Bagaimana pulak pelukan suami tu boleh buat isteri kurus?

Camna tu tak tahu la pulak tapi menurut kata Pakar motivasi Datuk Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah, pelukan dan sentuhan suami kepada isterinya ada pelbagai kebaikan kepada si isteri juga kepada si suami antaranya:

Pelukan suami dapat mengurangkan tahap kolesterol dan meningkatkan kesihatan isteri. Oleh itu suami yang inginkan isterinya menurunkan berat badan digalakkan peluk isterinya lebih kerap.

Seorang suami yang memeluk isterinya untuk sekurang-kurangnya 10 saat setiap pagi akan panjang umurnya lima tahun. Ini kerana pelukan dan sentuhan boleh menyebabkan tubuh manusia mengeluarkan pelbagai hormon termasuk endorfin yang baik untuk kesihatan tubuh.

Hormon endorfin adalah sejenis bahan kimia semula jadi yang bertindak sebagai penahan sakit dan mengurangkan keresahan.

Selain itu pelukan dan gurau senda antara suami dan isteri juga merupakan sunah Rasulullah s.a.w.

Hubungan seks dalam penuh rasa kasih sayang juga dapat membantu pasangan untuk awet muda dan berketerampilan menarik. Wanita yang mempunyai kehidupan seks yang baik dan bahagia akan lebih cenderung untuk menghiasi diri.

Jadi pe kata start hari ni , kita pakat-pakat minta suami peluk sekejap. Tak pun kita je la pi terkam peluk suami tapi kena tengok timing la jugak kan, kalau tak nanti ada dikatanya kita ni buang tebiat pulak.

Paling tidak pun lepas kita salam dan suami kiss sebelum keluar rumah pi kerje tu, minta dipeluk sekejap, InsyaAlaah lama-lama bila diamalkan ada perubahan sikit dalam hubungan rumah tangga.

Bagi isteri, pelukan merupakan bentuk komitmen cinta dan kesetiaan pasangannya.

*sumber asli dr fb tapi lupa amek dr mana :) 

25 comments:

  1. betul ekk boleh kurus?klu makan tak jaga takdenya nak kurus.hehe..

    jom sama2 kita peluk...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. suami isteri pgg tgn pun dosa2 keluar dr celah2 jari ni kan pula peluk2.
      adala himah nya slain dr kurus tu kan ?4
      sweeetnyooooo! nk nikah! eh? haha :P
      puan kutu buat tau! :)

      Delete
  2. Bagusnya tips ni. Tapi tu la kan. Orang tak kawin lagi boleh tengok je la post ni. =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh tak Azaki ,4org lum kwin kne writedown dlm dairy ..
      nnti sng dah kwen nk apply tkot lupa bole bukk dairy :)

      Delete
    2. Ya la cik MG. MG dah kawin erk?

      Delete
    3. belum la zaki .
      MG pun da smpan dlm blog ni ..nnti sng crik ble dah kwen ..haha :)

      Delete
    4. Ya ke. Ingat MG dah kawin. hehehe... sorry...

      Delete
    5. no ned to sory la zaki ..
      haha :)

      Delete
  3. hehehe nice sharing . . boleh aplikasikan lepas berumah tangga nanti :)

    ReplyDelete
  4. bole guna bila dah kahwin nnti..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna bila dah halal nnti tau!
      boleh lgsing ayha mkn fuigure up ..heh
      tp cik mun mmg dah cantik dah tu :)

      Delete
  5. wah bagusnye
    ni kena forward utk hb ni
    hari2 jd romantis

    ReplyDelete
    Replies
    1. berpeluk jela lepas ni yumida ..
      romantis + rumh tgga aman bhgia kan :)
      insyaAllah amiiiiin ^.^

      Delete
  6. menarik gak... kalau x kurus pn xpe. Mesti bnyk lagi kebaikan dia kannn...

    ReplyDelete
  7. aah ..tak kurus takpe janji kasih hingga ke syurga :).

    ReplyDelete
  8. ramai yg komplain yg suami dorang tak mau peluk dorang 7 kali sehari. hmmm...
    seriously cakap, dulu my hubby pun sama. mungkin malu atau ego that why tak mau peluk. So, langkah awal.. akak yg peluk dulu. bila dia dah rasa biasa di peluk. sure dia akan peluk kita.

    try la praktis.

    done follow.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok kak..
      will practise as soon after MG got married
      now MG peluk ibu je :)

      Delete
  9. heheh..nnti khwn leh try =p

    ReplyDelete
  10. Info yg bagus

    ReplyDelete

Rakan Google+

Rakan Blogger