Tips beli biskut/kuih raya - Denhanda

31 Jul 2013

Tips beli biskut/kuih raya

Nak dekat nak raya ni mana sempat dah nak buat2 kuih.
Semua dah senang. Main tunjuk2 je.
sempat lagi ni nak pergi jln tar carik kuih raya,
pergi donton danau ke cheras ke.
pergila mne2 downtown pon sure byk lagi kuih raya.
So dating rumah beraya semua kueh sama jenis sebab semua kuih tunjuk2 je..haha
Takpela, janji ada kuih raya nak bagi pada tetamu kan?

So now sy nk share tips beli kuih raya supaya puas hati dan riang gumbira di hari raya.





BELI KUIH YG MURAH DALAM KUANTITI YANG BANYAK

Sebab apa ?
Sebab raya kan sebulan so takan stok kueh raya utk 3 hari je?
Kalau org dtg beraya raya ke 20?
Nak salahkan org yg dating xboleh sebab syawal sebulan.
Takan nak bagi biskut kering air milo ataupun roti kaya je?
Tak special la kan?
So, kita kena ada backup, beli meruku or krepek2 yg murah dgn kuantiti yg banyak skit.
Sbb mruku or krepek mepek ni tahan lama
So nanti dah habis raya pun boleh bawak blik ke sana kemari .
Sbb kalau krepek hari tak raya pun org mkn tp kueh raya mkn time rasa mcm tak lama dah tu . haha . ok gurau, next!

JANGAN BELI KUIH YANG NAMPAK MENARIK

Kuih2 zaman skank mcm2 rupa,
Cantik2 je tgk kan? Yela skank ada kuih raya import dari luar Negara
Sbb tu ada certain kuih raya jual sebekas rm11 je.
Kena tgk betul2 tau.
Rupe je len len padahal rasanya semua sama.
Tak ke rasa macam kena tipu idup2?
Yg tak pernah kena lagi tak tahu la tp sy sndri pernah kena.
Beli 2 bekas. Lain rupa tp rasa sama.
Pelik tak pelik tak?
So, jgn tertipu dgn rupa yg cantik2, comel2 dan murah tu.
Beli la mhal skit, tp puas hati. Kan?
Beli yg homemade.
Banyak skank, diorg pun xbpe mahal , nak2 kalau pergi mlm raya. Ha kau nek giler harga nye..
Tp sy xpernah pun borong kueh mlm raya sbb sibuk tolg ibu hidang dan layan org masjid datang takbir rumah ke rumah.

BELI IKOT SEDAP LIDAH DAN TEKAK KITA

Jangan sesekali beli ikot tekak tetamu,
Pandai2 je kita nak teka tetamu nak makan kuih apa.
Yg pelik2 sure tetamu nak mkn ye tak?
Last2 ta terusik pun kuih raya tu.
Dala ikot slera tetamu so, mmg tak la kita nak makan kan?
Sape rugi?
Kita jugak kan?
So, nak beli kuih raya, tgkla kuih apa kita suka.
Nanti kalau tak habis, kita boleh perabih semua.


TAWAR HARGA

Kalau anda rasa nak sgt kuih tu dan rasa mahal plak bila nak beli banyak.
Yela, takan nak beli 2 kotak je kan?
Takan nak beli 1 jenis je.
Macam2 dah mama pesan suh beli kuih itu ini kan?
Setahun sekali je beli kuih raya.
So, jangan segan mintak kurang.
Mintak je, kalau depa tak bagi takpela.
Tapi SELALUNYA diorang akan bagi sebab kalau depa tak bagi kurang sebab bulan puasa kan?
Kurangkan harga bagi peniaga macam saya adalah sedekah.
Tatau la plak org lain kan ? 
So, mintak kurang tp jangan melampau sgt, diorang pun meniaga tau..tau 



So, dah dapat 4 tipS ni anda semua akan membeli dan mendapat kuih raya dengan puas hati J
Jangan tunggu malam raya baru beli. Nanti melepas tinggal habuk je ..

16 comments:

  1. kuih ni, rupa jer berbeza2 kat pasaran tu, tapi kekadang sama ajer rasanya... hi hi hi, kena bijak memilih harga dan juga produk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2.
      sebekas rm11 kita pun xsedar borong.
      nanti rasa semua 6 6 jenis sma je rasanya.
      tp xpela. yg penting halal .
      napak berjenis la skit kalau lain2 rupa :)

      Delete
  2. haha..kdg2 tu nampak je menarik tapi bile rasa menyesal pulak beli. sya pun tak beli lagi kuih raya..nice tips..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula, nak g crik kueh btg bruk mlm ni.
      jom! :)

      Delete
  3. nana dtg singgah..haha tips no dua tu mmg setuju sgt2.. nana n family tak suka beli biskut tunjuk.. slalu tempah kat org yg buat bisnes biskut hehe..

    raya nanti jemput lah beraya kat blog nana :B

    nana dah follow back. salam kenal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak raya pun akan dtg kt blog nana :)

      salam kenal jgk nana :)

      Delete
  4. yang penting sekali selalu jadi pembaziran sebab at the end, kuih raya tak habis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul tu sbb kene byk kan beli or buat krepek.
      boleh mkn lepas raya.
      xdela weird sgt ngadap tv mkn tart nenas sebalang :D

      Delete
  5. tahun lepas akak beli biskut raya, tp membazir sebab orang datang rumah x mau makan sangat pun. Tahun ni akak buat sendiri biskut raya 2 jenis saja. yang lain akak beli kerepek. kebanyakkan tetamu lg suka kerepek dari biskut raya

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul!
      dala skank biskutnya beterabur je.
      wt geram je bile budak2 mkn beterabur.
      nk mrh sbe salah .
      beli krepek je sng :)

      Delete
  6. betul! setuju 100 %. mostly kuih raya yg dijual nampak je lawa2 dan murah.bila makan sume rasa sama.huu..hampeh.

    baik buat..lagi sedap.heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. untgla pandai buat biskut raya :)
      msti sedap.puas hati kan?

      nak skit :)

      Delete
    2. ahaha.. x pandai sgt.belajar dr org pon..
      boleh.nak rasa apa?? almond?aiskrim?tart?heeee

      Delete
    3. erm...diorg dlu yg pandai pun blajar dr org :)
      ermmm, semua la...bole? hehe

      Delete
  7. buat sendrii lagi puas hati :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh? buat jgk kue rya?
      sure lagi sedap ni :)

      Delete

Rakan Google+

Rakan Blogger