Kenapa Online Shop Jual Mahal? - Denhanda

13 May 2013

Kenapa Online Shop Jual Mahal?

tau kenapa sy buat tajuk macam ni?
sebab sy dulu pun tak tahu kenapa org yg jual atas talian jual brg mereka mahal.
cop! ni bukan semua k.
ni adalah sebahagian .
ada sebahagian mereka yg online shop ni jual murah sampai kita jadi pembeli tetap kat online shop dia.
tapi kali ni nak cerita kenapa mereka jual mahal dulu .
lain kali kita cerita kenapa mereka boleh jual murah .
ok?

kenapa online shop jual mahal?

1. kain yang mahal

owner kedai yg buat ready made semua pakain mereka nak semua pelanggan mereka puas hati dgn material kain yg mereka gunakan.
so for the beginner memang dan selalu akan jual mahal sebab:
a. mereka tak tahu mana nak dapat kain yg murah
b. mereka tak da modal besar nak beli kain in bundle, FYI kain beli bundle lg murh beli meter-meter.
c.semangat nak jual dan malas nak survey2 kain dah :)

so, mereka ni pun pergi jakel dan beli kain corak ni sikit, corak tu sikit.
mereka pun pandai nk pelbagaikan corak barulah customer cuci mata lama sikit dan tergerak hati nak beli .
maklumkan, jenis kain mcm ni murah, kain mcm ni mhal.
customer sure suka kain yg mahal even customer tak tahu kain tu mahal.

2. upah jahit yg mahal

bila owner kedai dah beli kain mesti nak hantar kedai jahit pulak kan?
mereka ni kadang-kadang banyak st survey kedai jahit, konon nak dapat upah murah tapi tak
korang semua boleh baca kat sini macam mna nk dapat upah jahit yg murah .



bila kita cakap beginner so memang dia menabung sikit2 so, takda budget banyak sgt nak beli kain.
kain yg min 30meter yg hanya dpt buat dlm 15pcs je palazo mmg takan dapat harga murah melainkan kau suh mak kau jahit...

selalunya upah jahit murah mula diberikan jika pelanggan membawa kain yg boleh menjadikan brg dlm kuantiti min 50-100pcs/design

baru boleh mintak kurang atau dapat harga upah pukal yg murah.
kalau takat 15pcs silap2 sehelai cas rm30. so caner nak jual murah?

3. aksesori tambahan

sekarang semua nak benda cantik-cantik dan comel-comel
kadang-kadang aksesori tambahan ni kos ditanggung oleh owner shop.
tak termasuk dalam kos upah jahit.

cthnya:
a. button bju krung yg comel2
b. ribbon yang cantik2
c. sulaman yg kemas
d. printing word yg kemas2
e. manik2 yg mengerlip ngerlip

ni semua masuk sekali dalam kos. kalau tak rugilah .
kalau owner buat sendiri mungkin boleh murah tapi kalau hantar upah kat org memang main duit ni ..

4. untung lebih sikit

dalam islam takde pun cakap untung WAJIB 30% dr kos sebenar.
takde, takde

cuma berpada padalah nak untung.
jgn tamak sgt.
kalau nak untung dabel mmg pyh sikitlah nak jual

harga kain + upah jahit + untung double = RM100++     <----ni pasti!!!


so? macam tula kenapa certain online shop jual mahal.
nak2 yg pakai label sendri.
nak fikir kos itu ini kadang2 cstomer merungut mahal, owner merungut rugi .

ni cuma 4 benda yg kasar untuk dijadikan point besar bagi tajuk ni.
ada lagi point2 kecil macam kos2 yg tersembunyi yang kadang diambil kira oleh owner.

ape ape pun all the best to the online shop owner.
anda sgt bertuah kerana perniagaan pakaian secara custom made ini sgtlah mendatangkan pulangan yg lumayan.

lain kali kita bincang kenapa ada certain shop online boleh jual murah.

dan singgah2lah nanti ke website EKINRAZALLI

yg speacial ada jubah couple .
stay tuned dan keep updating with us k.

google search for ekin razalli




No comments:

Post a Comment

Rakan Google+

Rakan Blogger