Gagal Pinjaman Bank Kerana Blacklist? - Denhanda

1 May 2013

Gagal Pinjaman Bank Kerana Blacklist?

Rata-rata rakyat malaysia sekarang tidak kira banyak mana hutang pun dia tetap ingin berhutang.
mula-mula hutang kereta, rumah, nak kahwin, hutang nak joli.
macam-macamla jenis2 hutang.
















baru setahun jagung kerja sudah hutang nak beli kereta, lepas tu hutang nak kahwin plak.
yela, hantaran kan dah tinggi sekarang so, xmampu nak simpan, gaji plak kecik.

dah keluar statistik bahawa belia paling ramai di isytihar BANKRAP atau MUFLIS
kalau dah MUFLIS nama memang tak boleh guna dah.
mana-mana pergi nak meminjam pun susah gila.

so, adalah manusia yg BUKAN along tapi nak tolong.
for me diorang ni tak pernah betul.

yela, bank bg pinjaman pun ada bunga yg tinggi.
kalau along memang bunga pakma (bunga bapak tinggi dan takan habis2)


sy TIADA pengalaman meminjam bank mahupun mereka2 ini.
sy dengar pengalaman org2.
baca di dada akhbar.

memberi kemudahan pinjaman wang utk mereka yg memerlukan adalah 1 nilai murni dan sifat yg terpuji 
tapi apabila sifat itu di manipulasikan, ranaplah hidup mereka yg meminjam.

soalnya sekarang, kenapa wujudnya mereka yg  senang2 mengaut keuntungan dengan cara begini?

di iklan di forum2, di tepi2 jalan, di dada2 akhbar.
gigi selembut lidah.

mereka yg tidak berdaya tanpa fikir panjang terus sain kontrak dan ambil duit tanpa mengira belakang hari.

ada yg meletakkan 100% bunga utk pembayaran semula, 
pindaaan bunga dan tarikh bayar balik boleh dipinda sesuka hati oleh tuan badan.

letih, terseksa, tak masuk akal, marah dan paling kesian, peminjam TIDAK boleh berbuat apa-apa :(

ada juga agen yg mengenakan bayaran utk mereka memproses itu ini membantu si peminjam utk mendapatkan bantuan kewangan dengan namanya sudah di senarai hitam.

si peminjam se akan sudah mengerti yg duit yg diberikan tidak akan dipulangkan tapi mereka NO CHOICE, terpaksa mengambil RISIKO.

jika benar si agen memproses, membayar utk dokumen dan yg lain2 . its ok. it WORTH !
but macam mana if si agen hanya goyang kaki menipu si peminjam yg terdesak ini??

kesian.
tapi, itu lah hakikat. dunia sebenar. pahit tapi harus ditelan.

nasihat sy, seboleh-boleh jgnla meminjam pada yg bukan bank.
pada si pemerlu duit, meminjam bukanlah segalanya. 
banyak lagi cara lain.
biarlah lambat asal kelak tidak menyusahkan ramai pihak.

tidak merugikan diri sendiri.

kepada agen2 dan peminjam berlesen,
buatlah pekerjaan mu dengan mengambil kira halal dan haram dalam islam.
insyaAllah perniagaanmu akan berjaya .

ok guys, think positive be positive ok ?


No comments:

Post a Comment

Rakan Google+

Rakan Blogger