TAK TAHU CARA GUNA PRESSURE COOKER MURAH MELETUP - Denhanda

29 Nov 2016

TAK TAHU CARA GUNA PRESSURE COOKER MURAH MELETUP

Image result for PRESSURE COOKER MELETUP

YEAR END SALE di LAZADA

Pergilah jenguk2 kot kot ada yg berkenanan

Berkaitan dengan PRESSURE COOKER MELETUP ni kalau tak kena caranya.

Kalau tak kena cara pakai barang apa sekali pun mesti jadi BUKAN BUKAN kan?





Apa kebaikan periuk tekanan atau pressure cooker?

Kebaikan utama periuk tekanan adalah ianya dapat menjimatkan masa memasak. Sebagai contoh, jika kita merebus daging di periuk biasa, masa yang di ambil untuk daging masak dan empuk boleh mencapai 1 hingga 2 jam. Tetapi dengan menggunakan periuk tekanan, daging biasanya akan empuk dalam masa lebih kurang 30 minit sahaja (bergantung kepada kuantiti dan jenis daging).


Cara menggunakan pressure cooker mungkin agak berbeza dari segi tetapan untuk setiap jenama periuk tekanan, tetapi asas penggunaan periuk tekanan adalah sama. Periuk tekanan juga ada dalam bentuk periuk tekanan elektrikdan juga periuk tekanan dapur gas. Harga periuk tekanan elektrik biasanya lebih mahal berbanding harga periuk tekanan dapur gas.



CARA MENGGUNAKAN PRESSURE COOKER

Bagi menggunaan periuk tekanan eletrik, anda perlu baca manual penggunaan. Nak tak nak, anda perlu baca cara penggunaan periuk tekanan anda terutamanya yang menggunakan periuk tekanan elektrik kerana kebanyakan model telah datang dengan butang pilihan mengikut jenis masakan. Masa masakan biasanya telah ditetapkan. Berbanding periuk tekanan dapur gas, semuanya perlu dilakukan secara manual.

Pastikan penutup ditutup dengan betul dan ketat. Perkara ini adalah penting untuk memastikan tekanan udara tidak keluar daripada periuk semasa proses memasak.

Pastikan punat wap dipasangkan sebelum memasak menggunakan periuk tekanan dapur gas. Punat wap ini adalah bertujuan untuk mengawal tekanan di dalam periuk agar tidak terlalu tinggi atau terlalu rendah.

Setelah cukup masa memasak, matikan api dan cabut punat wap untuk melepaskan wap di dalam periuk tekanan. Jangan buka dahulu! Tunggu sehingga sejuk atau sehingga tiada wap keluar dari punat wap. Jika anda terus buka tutup periuk, kebarangkalian besar periuk tekanan akan meletup!
Jika daging anda masih belum empuk, tutup rapat semula periuk tekanan tersebut, pasang punat wap, hidupkan api dan masak lagi daging tersebut 5 ke 10 minit lagi. Kemudian matikan api, cabut punat wap dan tunggu semua wap keluar.
Cara Guna Periuk Tekanan (Pressure Cooker)


Ni sharing dr someone kat fb pasal PRESSURE COOKER meletup ni.







So, kalau korang nak guna PRESSURE COOKER MURAH ni make sure tahu CARA GUNA ye.

Tapi kalau tahu cara guna memang menyenangkan PRESSURE COOKER ni memang CEPAT MASAK and MASAK MENYELURUH !



SALE DI LAZADA!!


PERGILAH BELI! hehe

No comments:

Post a Comment

Rakan Google+

Rakan Blogger