RAWATAN YANG TIDAK MEMBATALKAN PUASA - Denhanda

6 Jun 2016

RAWATAN YANG TIDAK MEMBATALKAN PUASA

REVISION RAMADHAN BERKAITAN UBAT-UBATAN



[FIQH PERUBATAN]

Rawatan-rawatan yang tidak membatalkan puasa:


1) Ubat titis mata dan titis telinga.
2) Tablet nitroglycerin dan yang seumpama dengannya yang diletakkan di bawah lidah (sublingual). Biasanya digunakan untuk merawat sakit jantung.
3) Semua bentuk rawatan yang melibatkan kemasukan benda atau ubat ke dalam faraj seperti vaginal suppository, pencucian (doush), vaginascope atau tangan doktor yang memeriksa pesakit (digital examination).
4) Semua bentuk tiub atau bahan yang dimasukkan ke dalam badan melalui saluran kencing seperti
urethroscope, barium, pencuci urethra.
5) Menampal gigi, mencuci gigi atau menggosok gigi dengan siwak atau berus gigi selagi mana tidak masuk ke dalam halkum (ditelan).
6) Semua jenis suntikan kecuali Parenteral Nutrition (Fluid therapy).
7) Pendermaan darah atau menerima darah.
8) Bantuan oksigen atau gas pelali (anesthetic gases).
9) Semua jenis krim atau minyak yang disapu pada kulit walaupun dibekalkan dengan bahan kimia yang terserap ke dalam kulit.
10) Mengambil darah untuk ujian makmal.
11) Semua jenis salur yang dimasukkan ke dalam saluran darah bagi tujuan x-ray pada jantung atau mana-mana bahagian pada anggota badan (catheterization).
12) Laparoskopi yang dimasukkan ke dalam abdomen untuk tujuan pembedahan.
13) Semua jenis ubat kumur, seperti mouth-rinsing gargle dan penyembur mulut selagi mana tidak masuk ke dalam halkum.
14) Uteroscope atau IUCD (pencegah kehamilan) yang dimasukkan ke dalam rahim.
15) Sampel organ yang diambil daripada badan seperti hati atau daripada mana-mana anggota badan (biopsy).
Majoriti yang terlibat (pakar perubatan & Syariah) dalam persidangan tersebut memutuskan bahawa pesakit tidak batal puasa dengan rawatan berikut:
1) Ubat titis ke dalam hidung (nasal drops) atau ubat asthma (inhaler).
2) Semua jenis ubat yang dimasukkan melalui anus (dubur). (Walaupun sebahagian ulama’ mazhab menghukumkan batal puasa, tetapi sebahagian yang lain tidak menghukumkan batal. –Untuk keluar dari khilaf elok jika rawatan dilakukan pada waktu malam selepas berbuka puasa- penulis).
3) Pembedahan yang menggunakan pelali seluruh badan (general anesthesia) yang dijalankan pada siang hari setelah pesakit mula berpuasa sejak malam sebelum pembedahan.
4) Suntikan untuk merawat sakit buah pinggang melalui artificial kidney (dialysis) sama ada peritoneal atau hemodialysis.
5) Memasukkan gastroskop ke dalam perut dengan syarat tiada sebarang cecair atau apa-apa bahan rawatan disalurkan.




Rujukan :
Persidangan IOMS ke-10 pada 1997 di Morocco bertajuk: “An Islamic View of Certain Contemporary Medical Problems” (Pandangan Islam terhadap Beberapa Masalah Kesihatan Kontemporari)
'Ilmuwan Berbakti, Teguh Sehati" "at-Taqwa, as-Syifa',ar-Rahmah"
"Muslim Sejati,Generasi Rabbani"
Unit Fikah Perubatan,
Jabatan Pembangunan Insan,
PERUBATAN 2016/2017.
Silakan ‪#‎SHARE‬ untuk rujukan semua.
Selamat Berpuasa.




so, please alert ye.
tanya lah byk org confirm betul2 mana yg betul batal puasa

sebab MG ada kes, MG nak cucuk ATT bila tanya nurse, dia cakap batal puasa

padahal boleh je puasa
nasib MG bijak tanya org lain sama.


so, jadilah bijak seperti MG sbb puasa ni setahun sebulan je :)

SELAMAT BERPUASA !

2 comments:

  1. Bagus infonya..boleh jadi rujukan.sbb kita ni kadang selalu salah sangka tentang rawatan2 di hospital yg tak membolehkan kita berpuasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul!
      ramai sgt lagi org tatau

      sebelum ni yg MG tau rawatan gg/cucuk2 mmg batal puasa ..tp now dah tahu :)

      Delete

Rakan Google+

Rakan Blogger