HADIAH KEPADA GURU DARI MURID ITU PAKSA KE SUKA RELA? - Denhanda

16 May 2016

HADIAH KEPADA GURU DARI MURID ITU PAKSA KE SUKA RELA?




16 MEI tiap tiap tahun kita sambut hari guru kan?
MG dulu pun seronok sambut hari guru sebab tak payah belajar! haha

time hari guru ni TEACHER FATIMAH MG paling marah sebab budak2 tayah belajar hri tu and dia tak suka.

dia nak budak2 tetap masuk kelas B.I dia.

garang and tegas! tapi thanks to her UPSR MG A ! hehe

so, pasal HADIAH HARI GURU ?

MG dulu hari guru takde ape sgt pun bg kat ckgu .

antara hadiah yg MG ingat MG bagi kat ckgu masa SEK REN dulu :
1. pen
2. tisu 2osen
3. pensil
4. bunga (jual kat sekolah)
5. kad ucapan
6. tu je kot tiap2 tahun ..hahaha

MG takde lagi anak yg bersekolah .
tapi MG tgk sakan betul mak ayah layan anak2 bagi hadiah kat guru2 diorang.

macam2 hadiah .
ade yg mana TUKANG JAHIT tu buat sendiri !

syabas! 

mungkin memang mereka nak mengajar anak2 mereka hormat dan syg pd guru 



TAPI

ada juga kontranya.
kadang2 anak2 ni tak faham kesusahan mak ayah diorang cari rezeki.

yg berada tu tak jadi masalah la bila anak anak balik sekolah minta nak hadiah utk bagi pada cikgu masa HARI GURU nanti.

kadang2 murid2/anak2 bukan tau nak bagi pada guru mana pun TAPI dek kerana nanti malu dengan kawan yg bagi hadiah, dia pun mula meminta pada ibu bapa lepas pulang dari sekolah.


kan mcm membebankan tu kan ? 


tapi dalam konteks HADIAH untuk guru ni tak salah.
sebab itu salah satu tanda kita menghargai guru2.


tapi bab anak2 meminta2 untuk HADIAH HARI GURU tu pandai pandai ibu bapa la nak setelkan and bagi anak2 anda faham situasi anda :)


last but not least!

SELAMAT HARI GURU PADA SEMUA BEKAS GURU YG PERNAH MENGAJAR MG DI:

SMK SENALING
SEMSAS
MATRIK KUALA PILAH
UTM 





1 comment:

  1. Anak sy aiman bila tnya aiman tak bg hadiah ke kat cikgu..boleh dia jawab..emm tak kisah pun.hahaha..

    Seingat sy..sy dulu pun takde nk bg cikgu hadiah hari guru..ye la dulu mana mampu..bukan org senang.huhu

    Apa pun hadiah hari guru ni bukan paksaan..ucaoan pun dh ok..tp klu ada hadiah tu bonus la..tanda hargai jasa cikgu

    ReplyDelete

Rakan Google+

Rakan Blogger