CARA BUAT PAKAIAN BERBAU WANGI TAHAN LEBIH LAMA 4-5 HARI - Denhanda

18 Apr 2016

CARA BUAT PAKAIAN BERBAU WANGI TAHAN LEBIH LAMA 4-5 HARI



Haa, korang perempuan and ade jugakla lelaki yg suka basuh baju then baju bau wangi kan?
ni MG nak share TIP BAGI BAJU WANGI TAHAN LAMA yg MG dapat dari facebook 


_________






Bahan bahan:
1. Pelembut pakaian(tak kisah brand ape pun)
2. Cuka 


Caranya:
Cuka makan boleh Pakai apa brand tak kisah. untuk 4-5kg Pakain cuka Dalam 30mls+ softener 1 penutup Atau 2 penutup.


Ceritanya dari fb:

PAKAIAN BERBAU HARUM LEBIH LAMA.
----------------------------------------
Dulu saya selalu guna pelembut pakain/softener berjenama agak mahal disebabkan bau harumnya pada pakaian tahan agak lama. Selepas seminggu bau harum masih ada.
Tetapi baru-baru ini saya teringat akan satu petua jiran lama saya. Setiap kali lalu depan rumah dia dahulu , pasti tercium bau wangi sangat bila dia sidai baju. Rumah saya tingkat 2 rumah dia ground floor tetapi bau wangi pakaian dia boleh sampai ke rumah saya.
Jadi saya tergerak hati ingin mencuba petua tersebut sejak kebelakangan ini. Petuanyaa sangat mudah & murah.
Sediakan air yang dicampur softener tidak kisah apa jenama , sekarang saya gunakan softener jenama murah je pun iaitu Daia, campuran softener tadi pula ditambah dengan secawan kecil cuka makan. Atau untuk 4-5kg berat pakaian, 30mls cuka makan.Gunalah la untuk bilasan akhir pakaian anda.
Hasilnya tersangat WOW!!!. Wangi dia tahan lama sangat, ditambah pula pakaian jadi bertambah lembut dari biasa & mudah digosok. Walaupun pakaian disimpan dalam almari wanginya tahan dekat 3 minggu.
Sampaikan pagi ni,
"Amoi!." Jiran sebelah tegur
Terkejut saya bila tiba-tiba ditegur.
"Ada apa aunty?" Tanya saya
"Amoi you pakai sabun apa? "
"Banyak wangi lor."
Saya pun cerita la petua jiran lama saya tu, dia cakap mahu try la Amoi. Sudah lama mahu tanya tapi selalu Aunty lalu you sudah masuk rumah.
Siapa sangka bau wangi pakaian pun boleh merapatkan hubungan sesama jiran tertangga, jiran saya majority cina di tempat baru ni.
Kalau anda rasa petua ni bermanfaat sila share mana tahu boleh merapatkan ukhwah sesama jiran anda semua.😊

No comments:

Post a Comment

Rakan Google+

Rakan Blogger