KOMEN ORG RAMAI YG TERUK PADA PEMANDU TEKSI YG MOGOK ANGKARA APLIKASI UBER DAN GRABCAR - Denhanda

29 Mar 2016

KOMEN ORG RAMAI YG TERUK PADA PEMANDU TEKSI YG MOGOK ANGKARA APLIKASI UBER DAN GRABCAR




PEMANDU TEKSI MOGOK DI BUKIT BINTANG


MG memang ada pengalaman naik GRAB CAR and pada personal opinion MG GRAB CAR ni lg mudah dari teksi sebab :


KELEBIHAN GRAB CAR:

1. Datang pick up depan rumah - no charge
2. Cas perjalan yg dah fix 
3. Banyak diskaun pada pengguna baru - diskaun RM15 untuk penggunaan 2 kali 
4. Kereta cantik ! max baru pakai 5 tahun
5. Detail pemandu lengkap. - in case tertinggal barang or anything senang nak contact semula.
6. No hidden charge! 
7. Semua online je, no need call, driver UBER/GRABCAR yg akan call kita.


KEKURANGAN TAXI:

1. Baru naik dah charge RM3- RM6 
2. Suh datang pick up depan rumah - charge lagi!
3. No fix price .. harga termasuk jalan jem
4. Kereta lama kadang2 kipas takde and berbau.
5. Kadang tak pakai meter, main tibai je berapa nak charge!
6. Kalau naik tgh malam harga jadi double/ triple!
7. Identiti Pemandu taxi ade kat seat depan, kadang2 kita yg duduk belakang nak tgk mcm mana? 
8. Nak tahan2 tgh panas kadang2 takde org dlm taxi tu pun dia tak behenti.
9. Ikot tempat2 je dia nak pergi.
10. Charge per person ..selagi muat kereta dia sumbat jeeee!














so, harini PEMANDU TAXI MOGOK sebab ada persaingan antara mereka dan pemandu APLIKASI UBER and GRABCAR ni.


MG rasa tak perlu nak mogok2 kot..
yg selalu kita nampak taxi2 ni park and tgu org dtg kat dia.

kurang rajin bersiar-siar cari penumpang.
and kurang mesra alam.

kadang2 duduk berkumpul macam samseng kat perhentian kecil bus / LRT station.


PEMANDU2 UBER N GRABCAR NI  rajin.
diorang pun kena jalan2 cari penumpang jugak.

tak boleh mcm taxi yg sewenangnya duk park and tgu penumpang dtg.


rasanya tak perlu kot nak mogok.
korang kena lebih rajin je.
and repair lah kereta tu sikit nak bg penumpang selesa.


ini menakutkan je mcm mana.
dah bila ada aplikasi yg mudah dan selesa mcm ni.

korang nak mogok2 plak.

rezeki ALLAH tu luas pkcik mkcik taxi.

insyaAllah . siapa usaha lebih akan dapat lebih.


ni sebahagian komen pengguna taxi and aplikasi uber and grabcar mmg semua sependapat dgn MG :)







2 comments:

  1. dasyat jgk owh...haritu sy ada jgk tgk berita dlm bbrp mggu lalu or bbrp bulan lalu (kot), pemandu teksi demand dgn syarikat teksi utk memperbaiki kondisi kenderaan yg mereka pakai utk dijadikan teksi @ beli kereta baru demi memenangi hati pelanggan...last2 jd la pulak kes ni...hurm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg mostly driver taxi byk demand..
      diorg nk sokongan penuh dr kerajaan .
      nk dia org jdi raja tentukan rule taxi diorg

      Delete

Rakan Google+

Rakan Blogger