TANDA TANDA AWAL MENGANDUNG - Denhanda

4 Jan 2016

TANDA TANDA AWAL MENGANDUNG

hai semua...
masuk tahun baru ni so MG tanam niat nak share everything yg MG suka mcm dulu2.
takdelah asek copy paste je .
nak buat 2 way entri .

so the 1st topic in 2016 is TANDA TANDA AWAL MENGANDUNG
kenapa tajuk ni?
sebab tahun baru MG tahu korang semua excited nak dapat/jumpa orang baru kan? :)

so, lets get started! 




1. MENGIDAM 

tapi tak semua bakal ibu mengidam masa awal2 hamil ni. certain and kadang2 dia tak prasan pun dia mengidam. sebab mengidam ni subjektif. sebab hari2 kot kita rasa nak makan something yg berbeza atau pun sesuatu yg sama je setiap hari. so bg MG lah kan, MENGIDAM ni bukan faktor yg kuat nak cakap kita PRE-PREGNANT. ok next!

2. PAYUDARA SENSITIF DAN AREOLA MENJADI LEBIH GELAP 

mostly kalau nak datang period pun akan sensitif kat breast tapi kalau rezeki nak hamil breast menjadi lebih sensitif dari biasa. tapi ade certain yg rasa biasa. ada yg 2 bulan sebelum rasa sakit. depends pada hormon seseorang tu mcm mana.

3. KERAP KENCING

ini adalah fakta. tapi kalau dah 2 3 bulan korang kerap kencing tu tapi belum rezeki hamil, baik pergi check jugak takot kencing manis je :)

4. PENING, BADMOOD, MUAL2 , GOSOK GG MUNTAH

yang ini pun normal. ada je certain org tak de pening2 semua tapi ade yg teruk. depends diri jugaklah. kena banyak rehat kalau dapat tahu hamil tapi kalau ada simptoom ni tapi tak hamil, better futher cek up takut keracunan makanan pula .

5. LETIH 

badan kita akan rasa nak rehat even tho tak buat ape. rasa mengantuk even tho baru lepas tido.
takpe. layankan aje tido anda tu awal2 kehamilan ni. bagi badan rehat secukupnya barulah kita takde pening2 ke ape sebab badan cukup rehat . insyaAllah.

6. KEMBUNG PERUT

kembung perut tekan2 rasa perut keras sikit. banyak angin . kalau dapat tahu hamil, jgn risau sebab ini normal. kalau tak hamil better futher cek takot sakit lain pula dalam perut tu.

7. BADAN PANAS

bila ptg bawa ke malam badan panas. ade orang panas peluh2. ade org panas mcm nak demam tapi tak demam. awal2 kehamilan perkara ini normal sebab nak menerima 1 lagi nyawa memang seram sejuk sikit rasanya.

8. LEWAT HAID

kalau period anda teratur tiap bulan, delay pun kadang2 2-3 hari . better anda cek UPT(urin pregnancy test). kalau doubel line. alhamdulillah. kalau takde, cuba lagi sehingga period anda datang.
kadang2 kalau lewat 2 3 hari line kedua tak berapa terang lagi. sebab hormon hamil belum banyak. 
ade juga lewat dah sebulan tapi test UPT -ve. jangan risau sebab ini kadang2 hormon changes. boleh ke klinik untuk mendapatkan nasihat dan juga makan produk untk stabilkan hormon dulu. 





sekiranya anda hamil. TAHNIAH dr MG 

if not, dont worry, cuba lagi ...
kat sini MG ade jual 

OPK - untuk detect kesuburan, 
1pc = RM1.20 
kita di sarankan berhubungan dgn suami ketika subur jika mahu mencuba dapatkan anak 

UPT - untuk detect kehamilan
1pc= RM1.20
beli kat farmasi mahal anda tak tahan lah nak cek tiap2 bulan pakai yg mahal kan? 


SET UNTUK HAMIL 


BERMINAT UNTUK DAPATKAN UPT/OPK/SET HAMIL
TEXT/WATSUP KE 014-9130342

No comments:

Post a Comment

Rakan Google+

Rakan Blogger