Tips Gembirakan Ayah Ibu Dari Jauh [Untuk Yang Sayang Tapi Malu] - Denhanda

19 Dec 2014

Tips Gembirakan Ayah Ibu Dari Jauh [Untuk Yang Sayang Tapi Malu]



lama betul MG tak menaip .almaklum lah sibuk sikit hujung2 tahun ni
sibuk apa tak tahulah MG .hehe
ok now MG nak share macam mana kita sebagai seorang anak nak gembirakan ibu bapa kita kat kampung yg jauh di mata dekat di hati tu :)

tahun makin tahun kita semakin rancak serta sibuk mencari harta dunia
tambah tambah lagi nak GST 6% tahun depan kan?
kadang2 cuti hujung minggu telah di gunakan untuk buat kerja sambilan

oleh itu, masa untuk balik ke kampung telah terhad dan hanya akan balik jika berlaku kecemasan atau menghabiskan cuti tahun.

MG faham kita yg sebagai anak bukan nya lupa pada ibu bapa di kampung.
tapi ibu bapa kadang2 terasa sunyi bila anak2 dah lama tak balik atau bertanya kabar berita
MG faham kita bukannya tak fikirkan mereka tapi kadang2 kita terlupa untuk bertanya secara terus tapi DALAM HATI hari hari bermonolog "apa mak ayah aku sedang buat agaknye ye"

tapi bila kita cakap dalam hati
sape yg tahu ?
tuhan je kan? mak ayah kita pun tak dapat rasa .
so, skank MG share tip untuk buat mereka gembira dan tahu yang kita sibuk tapi tetap ingat pada mereka.



TIPS GEMBIRAKAN IBU BAPA DALAM DIAM JARAK JAUH

#Topupkan kredit Fon IBUAYAH
sekarang semuanya dihujung jari . install MAYBANK2U/CIMBCLICK/RHB atau apa2 bank la yg anda guna .
bila2 je anda teringatkan mereka, terus topup untuk mak ayah
tak banyak RM5 sorang pun cukup. bila topup kenalah dua2 sekali ye, kang pilih kasih plak. haha
so, mereka pun akan tahu yang kita tengah ingat diorang masa dia baca text kat fon tu "TAHNIAH, ANDA TELAH BERJAYA RELOAD RM5"
kan happy dah diorang kan?

#Poskan IBUAYAH Hadiah
hadiah kita bagi bukan pada tarikh istimewa je
kalau tiba2 bagi pun takpe kan?
bukannya hadiah mahal2 pun
kita jalan2 beli kacang2 ke apa ke, teringat kat IBUAYAH makan ape la kan?
so, beli untuk diorang sekali then wrap plastik merah kat kedai tu, seletip bagi kemas then esoknya pos! setel!
diorang mesti terkejut and senyum sambil berkata "macam2lah anak aku sorang ni!"
haaa,,,, kan dah gembira dah diorang kan?

#Send Gambar Kita kat IBUAYAH
sebenarnya IBUAYAH kita rindu kat kita macam mana kita rindu kat dia
so, bila2 korang selfie tu , dah send kat bf/gf/laki/bini
korang send plak kat IBUAYAH korang plak
haaa, takde hal kan?
so, nanti bila diorang dapat gambar korang tgh selfie tu
diorang sure akan cakap "takde keje ke anak aku sorang ni!" hahaha #padanmuka




so, nijelah 3 tips untuk gembirakan IBUAYAH dari jauh
harap berguna untuk korang sebab 3 benda ni memang MG praktikkan

11 comments:

  1. aahkan betul jgk tuh..boleh buat nih..tq sharing..hehe

    ReplyDelete
  2. Kadang-kadang malu nak tunjuk sayang kat mak. Alahai tak tahu nape. Tapi bese tolong bayarkan bil-bil rumah mak ayah je. yang topup, send gambar and pos hadiah tak pernah buat lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup
      byr bil2 tu pun ok dah FR
      bagus FR ni :)
      nnti try hadiahkan mak jubah ke tudung ke . mesti dia sukaaa :)

      Delete
  3. Setuju tu. Boleh la praktice nantiJemput singgah blog BBL ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup!
      nnti BBL praktikkan kan ea :)

      Delete
  4. hehe psl topup tu mak ayah sy bukan reti pn nak baca sms..so x valid utk sy bt..lg pn ma pakai postpaid.. tp bab bg adiah tu mungkin sy blh praktik nt.hehe.mcm best lak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe
      nanti mesti dia happy gle dpt 1st gift dr mila :)

      Delete
  5. nice idea. hehe. boleh praktikkan nie. thanks atas info. :)

    ReplyDelete
  6. nice sharing ni . memang ramai malu2 kucing , huhuu . ngade lebih

    ReplyDelete

Rakan Google+

Rakan Blogger