Apa Itu "Tracking Number" [Online Shopper Perlu Tahu] - Denhanda

23 Dec 2014

Apa Itu "Tracking Number" [Online Shopper Perlu Tahu]

TRACKING NUMBER - tracking nombor adalah nombor yg bermula dengan abjad dan nombor
untuk cek parcel pos laju kita dah di hantar atau belum oleh penjual dan kita juga boleh lihat bila posman akan hantar ke rumah kita.


kalau kita beli online dan tracking number tidak diberikan pun takpe
kita tunggu jelah depan rumah
nanti posmen datanglah tu .

1-2 hari mas dia ambil untuk parcel pos laju sampai ke destinasi ye.
kalau peek season macam hari raya memang akan sampai lambat sebab banyak sangat parcel ada kat poslaju tu yg psomen kena hantar.

so, faham2 lah ye
jangan mendesak penjual sangat kenapa tak sampai2 atau tracking takde dalam sistem track pos laju

kadang2 bila kita dah dapat tracking number
track dalam sistem pos laju, TIADA DALAM LIST
janganlah cuak atau cepat sangat meuduh penjual online menipu
sebab kadang2 POS LAJU lambat update sistem pos mereka
dan kadang2 system ada masalah lah

biasanya kita boleh mula risau dah rasa kena tipu bila parcel kita dah seminggu tak sampai lagi.
lepas seminggu anda bolehlah tertekan dengan penjual anda tu
tapi janganlah setiap saat anda msg/wassup dia
bagi dia ruang untuk pebetulkan .
ok?


bila seller anda bagi tracking number -

anda boleh cek nombor yg diberi kat sini TRACK PARCEL ANDA

so, bila dah track tu nanti pos malaysia akan bagi track la parcel anda kat mana skank dan bila smpai kat anda

contoh : ef438856751my



so, tulah sikit sebanyak MG boleh share pasal TRACKING NUMBER POS LAJU

KALAU TAKDE TRACKING NUMBER
kalau takde pun takpe
jangan risau sangatlah
seller korang tu busy update banyak orang so, tunggu lah sampai turn u ea

8 comments:

  1. Replies
    1. thanks
      moga berguna pada yg bru nk berjinak dgn beli on9 :)

      Delete
  2. Betul. Jangan mendesak penjual.
    Check je tracking number.
    Kalau yang dah biasa beli online tu mesti tau dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan?
      yg dh biasa lewt seminggu pun rileks je
      yg bru beli bru byr smlm hri ni dh wassup byk kali tny bila brg nk smpai =.=

      Delete
  3. nice sharing . xtau jugak apa sebenarnya , huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks mad!
      byk betul bom post MG ye :)
      thank! ^____^

      Delete

Rakan Google+

Rakan Blogger