Perlu Gerak-Gerak kaki Bila Berdiri Lama [Tips Elak Pengsan] - Denhanda

22 Sep 2014

Perlu Gerak-Gerak kaki Bila Berdiri Lama [Tips Elak Pengsan]



dulu-dulu masa berhimpun masa sekolah rendah ke menengah mesti ada kan cikgu remind kita supaya gerak-gerakkan jari kaki untuk elakkan pengsan atau kebas kaki .
ada tak?
MG ingat dari masa sekolah sampai skank MG still lagi praktikkan 

bukan sebenarnya kaki tapi betis kita tu perlu kita gerakkan supaya darah yg terkumpul lama pada bahagian bawah / kaki dapat DI PAM semula ke bahagian atas 
dan otak dapat balik oksigen 

di mana yg kita tahu oksigen ada dalam darah dan
otak memerlukan oksigen 

bukan masa kita berdiri je kena lakukan gerakan jari kaki 
masa kita duduk lama 
dalam flight or dengar ceramah berejam rejam ke kan
PASTIKAN darah di pam semula ke bahagian atas UNTUK
otak mendapatkan semula oksigen UNTUK
semua organ kita berfungsi dengan baik.

ok?

beberapa cara gerakan kaki / jari kaki:






APA PERLU ANDA LAKUKAN JIKA RASA BEGINI ?

1. Pening
2. Berpeluh-peluh
3. Tangan rasa sejuk 

Kalau korang rasa macam ni 
korang perlu DUDUK / CANGKUNG / BARING

kalau korang duduk/baring PASTIKAN tinggikan kaki UNTUK memudahkan darah mengalir ke bahagian atas ye 

ok la. sampai sini dulu tips sihat Elak Pengsan dari MG

#sumber - MG tgk cerita apa ntah ada tips ni n MG olah dan share dgn korang :)





11 comments:

  1. x pnah lg pengsan diri lama2.
    cuma tetiba hidung berdarah.
    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh
      mke sure minum air mask byk tau :)

      Delete
  2. selalu masa perhimpunan sekolah dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan?
      selalu ckgu remind kan siti :)

      Delete
  3. sha dulu cikgu suruh gerak2kan jari kaki kalau rasa mengantuk.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama juga tu
      kalau oksigen tak smpai otak boleh mngntok juga sha kan? :)

      Delete
  4. tips menarik :D hehehe f you dont mind, our green warriors really need your support. Do click the link below and support us.
    ‪#‎support_tey_kedah‬ !
    http://ridoma.blogspot.com/2014/09/todays-youth-is-tomorrows-future.html

    ReplyDelete
  5. kita pun selalu buat ni kalau lama sangat berdiri..tak penat sangatkan MG..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah
      tak penat sgt kalau kita ada buat movement sikit :)

      Delete

Rakan Google+

Rakan Blogger