teliti ubat anak anda [bayi 2 tahun kebawah] - Denhanda

24 Aug 2014

teliti ubat anak anda [bayi 2 tahun kebawah]



rasa dah lama isu ni 
tapi ni ade lagi plak 
kalau yg ada anak tu
anak sendiri ke anak buah ke anak jiran
ingat2kanlah diorang
kalau tampal2 macam ni ..try la buang tampal tu 
tengok apa isi kat warning tu
sebab


Ubat ni diberikan kepada bayi berumur 8 bulan utk batuk dan selsema...label asal botol ubat ni dah ditampal dgn label utk dose ubat dari klinik berkenaan...

"Warning: This product contains promethazine HCl. It should not be used in pediatrics patients less than 2 years of age because of the potential for fatal respiratory depression."

"Amaran: Produk ini mengandungi promethazine HCl. Ia tidak sepatutnya digunakan untuk pesakit kanak2 berumur kurang dari 2 tahun kerana risiko kegagalan pernafasan yang boleh membawa kematian."

Mujur ibu pesakit bawak semua ubat yg diberi oleh klinik tersebut..ada lg 2-3 botol yang label asal kene cover camni...tapi saya pasti...bukan satu klinik ni je yang buat bisnes mcm ni...

Tolonglah.....practice SAFE MEDICINE....not PROFIT-BASED MMEDICINE...



benda macm ni nampak lekeh tapi benda benda remeh macam nila kadang buat kita terkilan
"alaaa, kalau nk jadi, jadi jugak "
yelah ..memang nak jadi tu jadi juga tapi kalau kita beringat mungkin tak rasa kesal sangat 
and boleh sampaikan pada yg lain lain juga :)

3 comments:

  1. singgah sini..lawat kawan-kawan blog..
    GA first.. jom singgah sini http://cikath.blogspot.com/2014/08/giveaway-creative-selfie-by-jlm-cik-ath.html

    keep supporting ye..

    ReplyDelete

Rakan Google+

Rakan Blogger