tak perlu update lagi bagus kan? [riak tersembunyi] - Denhanda

16 Aug 2014

tak perlu update lagi bagus kan? [riak tersembunyi]


trend katanya.
semua benda nak update fb.
 mula2 nikah.
selambak phototag dia bg dia softcopy then dia pun upload semua dalam fb 

alasan?
1. untuk tatapan yg tak dapat pergi majlis dia aritu 
2. saja nak share mana tahu boleh bg inspirasi pd b2b or phototag yg lain
bla bla bla .....
byk lg la alasan nye kan?

dah nikah dah then ada rezeki anak pula then dia update benda ni 

PREGNANCY TEST 

yeay! syukur alhamdulillah :)

alasan letak gambar ni,

1. nak share to evelibadi keriangan bersama mngandung 
2. nak bgtahu semua org . tak payah nak sms sorang
and bla bla bla....

dah mengandung 9bulan anak pun lahir lah .....

hari2 duk update gambar ank makan anak tidur anak main air liur ank itu ini semua gambar anak nak upload
bahagia ada anak la kata kan :)

takpe2 bagi chance merasa anak dan suami ...

pastu gambar botol susu lepas perah susu badan pun nak update ke?

" alhamdullillah, rezeki anak aku hari ni"

watde weh?
alamak alamak ai ...kenapa kenapa la mcm ni ...
memang MG tahu ramai yg seangkatan dgn MG tapi kita nak buat mcm mana .
dah fb dia, dia punya suka la nak upload gambar ape sekalipun kan? 
bila tegur, fuyoh! macam ular senduk tinggi naiknye ... haha

bukan ape korang....
kalau korang update over sgt, sian kat kawan2 korang or sesiapa yg tgk apa yg korang update tu 

misalnya,

gambar kahwin 


si upload hatinya ikhlas nak kongsi . mmg ikhlas tapi
si tukang tgk ni? dia tak kwen lagi ...rasa nak kawen sgt tp belum jodoh
si tukang tgk ni? dia dah kawen tapi dulu simple2 je ..mula rasa bestnya kalau kwen grand
si tukang tgk ni? telan air liur tgk gmbar kwen2 korang tu
ini not nice kan kan?

gambar pregnancy test


si upload hatinya ikhlas nak kongsi . mmg ikhlas tapi
si tukang tgk ni? belum ada rezeki lagi dapat anak walau dah 10 taun kawen
si tukang tgk ni? terkilan, sedih, nak jugak anak 
ini not nice kan?

gambar stok susu badan perah sendiri berbotol botol

stok susu celikvitamin Shaklee Breastfeeding Set

si upload hatinya ikhlas nak kongsi . mmg ikhlas tapi
si tukang tgk ni?  tak dapat nk bg susu badan kat anak dia
si tukang tgk ni? tak dapat nak full BF kat baby dia
si tukang tgk ni ? sedih , hiba 
not nice jugak kan kan?


so, di hari bulan yg mulia ni, dan nanti nak puasa dan nanti nak raya
jom kempen kurangkan upload gambar2 personal kt fb
jom share benda2 yg manfaat
semangat2 dan kata2 positif untuk semua rakan2 fb, dan semua laman social yg anda ada.
MG ad fb je sebab tu MG mcm fokus fb je 
yg lain nanti2 la kot..haha
fb ni pun sebab bisnes kedai jahit dan juga produk kecantikan yg MG jual :)

bukan ape . ada mmg bagus kita kongsi tapi kadang2 ada benda yg kita rasa perlua kongsi tapi sebenarnya lebih baik takyah share ..



dan ni MG nak share cara jaga perahan susu ibu :)
 CARA KENDALI SUSU IBU 

*entry lama baru nak publish
jangan lupa join GA MG  ye :)

18 comments:

  1. tu macam confuse jap tu baca...ekekekeke...rupa2nya entri lama baru publish giteww....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..akak! jgnlah gelak
      MG mintak maaf time dh ghayeee
      hehe
      entri lamaaaa
      lupa nk publish ritu sibuk sgt p trawih ..hehe :P

      Delete
  2. Nabi SAW bersabda, setiap perbuatan itu diiringi dgn niat. Maka seseorg itu akn mendpt apa yg dia niatkn...

    Jd, kalu niatnya utk riak, maka dia akn dpt riak. Kalu niat dia ikhlas, dia akn dpt keikhlasan.

    Perkara baik dan buruk TIDAK SESEKALI akn bercampur...

    Biarlah kita xtau apa niatnya...biarlah DIA yg menilai..


    Just my 2 cent ...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup!
      btul 2cent anda khai :)

      MG pun kalau nk post smthg kan
      mula2 rasa macam nak share
      saje nak share hapyy2
      dah post tetiba rasa tak sedap hati

      msti rasa nnti org ckp kita belagak la itu ini then MG tekan delet balik
      haha

      kalau nk pos on post motivasi diri je :P

      Delete
  3. hihi. iqa penah post entry kat blog iqa sendiri berkenaaan update status kat FB/Twitter/Insta yg tanpa kita sedari perasaan riak bole wujud.
    memang btul pun apa yg MG post tu.
    ntahlah. tak tahu nak cakap apa.
    bergantung pada niat diri sendiri jugak.
    perasaan ikhlas ni susah nak bentuk.
    bagi iqa, kalau masa kita nak post gambar/update status di mana2, check dulu diri sama ada wujud atau/tidak perasaan riak.
    kalau xde wujud perasaan riak tu go on. tapi klu ada, baik tak payah post.
    rosak amalan kita.

    klu free, sudi2 lah baca entry iqa ni yang berkaitan riak dalam diam :
    http://hurinnadhirah.blogspot.com/2013/09/status-yang-berunsur-show-offriak-dalam.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan iqa :)
      ikhlas tak ikhlas mmg kita pun tak boleh nilai
      tapi bila dah tnjuk kat org
      ikhlas tu rasa waswas plak

      kan ada pepatah cakap
      tgn kanan mmbri jgn smpai tgn kiri tahu..eh?
      macam slah je ..haha
      tp mcm tu la jgk pepatah nye ..hehe

      Delete
  4. yg perah susu pun nak update fb.itu lawak..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni betul siti
      dah perah2 masuk dlm botol then update
      rezeki anak hari ni

      ntah pape ntah
      semua benda nk update =.=

      Delete
  5. Apa yg MG ckp tu mmg btl..mereka yang terlebih post tu,sume benda dia nak kongsi..kdg tu kita yg tengok ni rasa meluat pn ad gak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha
      meluat kan?
      dah kita plak dpt dosa ngata dia dlm hati kan ? nauzubillah

      Delete
  6. eh macam tau2 je... sha pun dah kawin, nikah je tau, takde majlis... tapi tengok orang upload majlis meriah bagai... ohh Tuhan yang tahu hati ni...

    pregnancy test jugak :) sebab sha sukar untuk mengandung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tkpe sha
      mungkin DIA sedang prepare smthg big for u
      alhmdulilah sha dh nikah ..DIA dh bg rezeki suami pada sha dari org yg nak nikah tak nikah2 lg

      sabar ye ..MG doakan sha cepat2 dapat anak :)

      Delete
  7. Akak setuju. Kdg2 perasan rial tu dtg tanpa disangka masa menulis. Nice entry. Ada kala bila bc rasa sedih cz xde apa yg mereka ada n dot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita semua fikir macam ni
      tapi bila ada yg komen -ve mula la mlenting
      tapi dia dulu yg bawa isu ...moga2 kita dijauhkan dari semua ni kak ..
      bersyukur apa ada ..insyaAllah

      Delete
  8. Betul MG cakap...tapi org2 camtu bukan bole kena tegur, dia balik kata kita yg sensitip....sudahnya ummi unfollow ajer...tak kuasa nak layan gamba2 diorg tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu umi
      dia sndri yg create isu then kita plak yg kne blik
      unfollow je umi..sng..kita pun x bsik2 dlm hti
      buat dosa kring :)

      Delete
  9. Kadang2 mmg sgt annoying... tapi mmg kita tak boleh halang... dan bersangka baik je la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah..annoying tu mmg tapi nak buat mcm mne
      laman sosial tu akaun die :)
      sabau jelah ..hihi

      Delete

Rakan Google+

Rakan Blogger