Non muslim pun respect org yg berpuasa [1malaysia sangat ] - Denhanda

6 Jul 2014

Non muslim pun respect org yg berpuasa [1malaysia sangat ]




MG rasa bukan ni je contoh yg kita tahu
MG sendiri memang berkawan dan serumah dengan non muslim 
mereka ni yg sgt excited bila time buka puasa
diorang akan join buka puasa sekali 
dan diorang pun beli juadah berbuka untuk makan bersama sama.
syok kan?

memangla bulan ramadhan ni bulan yg mulia.
diorang pun ada tanya bila nak beli baju raya sebab nak ikot sekali shoping.
diorang pun tanya buat kueh raya tak sebab dia pun nak buat sekali . suka makan kueh raya.
diorang ada tanya sahur ke tak sebab diorang pun nak bangun sekali. 
katanya bangun sahur pergi kerja semangat dia lain macam .

so, sikap berbuat antara kaum yg berbilang agama ni sgt la perlu.
berbuat baik lah dengan semua orang
ingtlah. buat baik akan dibalas baik :)





11 comments:

  1. setuju dengan benda di atas..Nak kempen apa teruk2..hormat menghormati manusia sebagai seorang manusia...itu sudah memadai

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup!
      benda ni semua agama ada
      hormat mengormati dan buat baik akan dibalas baik :)

      Delete
  2. Wah ! bagus kan kalau ada sikap memahami n hormat sesama kita even lain2 agama . Dayah pun ada sorg kawan india . Dia pun dayah tngok mcm sukakan puasa . Terasa mcm "wah!" positive way . Mcm MG ada pengalaman berbuka dgn non-muslim mesti ada satu perasaan lain kan . Bset ! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup!
      klo die blik org dh nk buka, die cpt2 nk join jgk mcm org puasa jgk
      syok! :)

      Delete
    2. ad jgk suh die try pose tp tghri dh wasup MG ckp xlrt n nk buka
      comel je :)

      Delete
  3. Touchingnya baca, nice sharing MG!

    ReplyDelete
    Replies
    1. benda cmni npak remeh tp kdg2 kne public kn utk bg kesedaran kt semua org :)

      Delete
  4. Very nice artikel..
    Jom imarahkan Ramadhan dan join GA saya ni :
    http://ummudd80.blogspot.com/2014/07/ihya-ramadhan-giveaway-by-ummudd80.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah join dah tp MG lupa letak link =.=
      tapi dah letak dah ..
      nnto update list pesrta ea :)

      Delete
  5. sangat tersentuh membacanya... inilah sikap torensi dan saling menghormati ^_^

    ReplyDelete

Rakan Google+

Rakan Blogger