minum air tin bawa maut [hati-hati] - Denhanda

20 Jul 2014

minum air tin bawa maut [hati-hati]


Pada Hari Minggu yang lalu Satu Keluarga bersiar² dengan membawa beberapa minuman tin. 
Pada hari Isnin, dua anggota keluarga dimasukkan ke hospital dan ditempatkan di 'Bilik Intensive Care Unit.'

Dia meninggal pada hari Rabu. Hasil autopsi menyimpulkan ia terkena Leptospirosis. 
Virus ini terlekat pada tin minuman yang diminumnya, tanpa menggunakan gelas/cawan. 
Hasil test menunjukkan tin tersebut telah terkena (dijangkiti) urin tikus yang sudah mengering yg mengandung leptospira.

kita dinasihatkan agar membilas secara rata bahagian atas semua tin minuman sebelum meminumnya. Kebiasaanya tin² minuman ini disimpan dalam gudang dan terus dihantarkan ke kedai² runcit, tanpa
dibersihkan.

Sebuah penelitian menunjukkan bahawa bahagian atas semua minuman tin lebih tercemar jika dibandingkan dengan tandas awam (penuh kuman dan bakteria.)

Jadi, bersihkan tin minuman terlebih dahulu dengan air sebelum memasukkannya ke mulut untuk menghindari segala jenis kecelakaan.


benda ni dah lama MG tahu dan MG rasa korang pun tahu 
tapi saja nak remind
bukan air tin je
sume benda yg nampak kat market yg berabuk rabuk tu 
korang basuh la dlu
cuci bersih2 dulu
baru guna k 
jgn terus guna
beringat sebelum kena ye .

13 comments:

  1. Replies
    1. Salam ukhuwwah & Salam Ramadhan juga shikin :)

      Delete
  2. Betul tu. Kadang2 yg dh tau pun just ambil sambil lewa je benda ni mcm sy. Tapi lepas ni kena lebih hati2. Nice sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula sis kan?
      tahu tp kdg2 tu buat tak tahu je ...

      Delete
  3. Memang biasa cuci tin minuman ataupun tin makanan. Risau jugak. Lagipun berhabuk. Aku tak boleh habuk-habuk ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu
      habuk2 tu ...kasi cuci bersih2
      baru selamat nak mkn/minum kan?

      Delete
  4. ee.. geli tgok tikus ni. ahaa..
    iqa selalu je lupa nak basuh bhgian atas tin ni. haih. camana ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je iqa ..
      kurgkan mnum air tin dah pasni kn? :)

      Delete
  5. Ini rasanya cerita lama tapi its a good reminder...kekadang bukan tikus jer...binatang lain bloh merayap kat situ kalau cara peyimpanannya tak betul...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan?
      lipas ke semut semuanya agen pembawa virus ...

      Delete
  6. thanks share..apepun kalau beli basuh dulu baru bersih

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup!
      ingat tau nnti bsuh bersih2 dlu ye :)

      Delete

Rakan Google+

Rakan Blogger