islam bukan pada nama - Denhanda

12 Mar 2014

islam bukan pada nama


perkongsian dari sahabat baru kita 
really nice dan ni 1st time MG baca kisah mcm ni ,sedikit sebanyak ad ilmu yg MG dapat dari cerita sophi ni
dia ni cina tapi islam
agama islam bangsa cina
dia tak tukar pun nama cina dia sebab TAK WAJIB nak tukar dan bin/binti abdullah selagi nama yg diberi mmpunyai makna yg baik
very nice sharing from her 
ni MG copy dr blog dia. 

Assalammualaykum to my dearest readers =)

Ok today.. my blog is regarding my name. 

last month I went to collect my identity card from JPN. Alhamdulillah , it was done after such a long process.

Then..suddenly I recall an incident that happened when I was attending a talk regarding Shalat.  This talk was registered by my boss from my working place ( All Praise to Allah, my boss sayang me so much and she reserved this ceramah agama seat for me )

So I was searching my name on the attendance sheet…… and I found this :
Sophea Ng bt Abdullah

Hmm…. Since when my father become Abdullah?

Then I took my pen and draw a line on the name, and I wrote my name beside it --- Ng Pooi Kheng.

And then there was a pretty lady ( the person incharged of the attendance ) looked at me with a very unusual eye sight and asked :
“ ni ke nama betul?”
“ya Cik , ni nama saya.” I answered.
“eh.. betul ke ?”  she asked again.
“ ya Cik.” I answered again , with a big wide smile *wink* ,

xxxxxxxxxxxx                 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx                         xxxxxxxxxxxxxxxxx

Hmmm….. lots people still dunno that it is not compulsory to change the name after someone embrace Islam.

I was once asked by someone :
XX :“ tahniah dah masuk Islam.. nama baru ?”
ME : “oh… saya takde nama baru.”
XX : “yang orang lain dok panggil Sophea tu?”
ME : “ooh tu nama panggilan.  Dalam IC tak tukar.”
XX : “ekk apasal pulak? Kena lah tambah bt Abdullah kat belakang.”
ME : “yea boleh kalau nak tambah BT ABDULLAH.. tapi kalau x tambah pun takpe. Tak wajib.”
XX : “ ehhh kenalah tambah. Ng Pooi Kheng tu nama orang cina. Dah masuk Islam kena tukar nama , baru lar orang lain tau dah tukar agama.”
ME :  “ Saya tukar agama , tapi saya tak tukar bangsa.”

Don’t worry , I answered it in a very nice way and smile of course… *ngeeee*

xxxxxxxxxxxxxxxxx      xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx                        xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Ng is my surname --  (huang2)
Pooi Kheng is my name -- 佩琼 (pei4 qiong2)
My name roughly means --- fine , nice, good things and happiness.

For me…it might not be an Islamic name. but my name was given by my parents.  It is just like the first gift they gave me when I was born.  I appreciate my name so much.

And again.. embraced Islam doesn’t mean I turn myself into a Malay or Arabian.  Not to be racist, but I am sure all of us are proud of our own blood.  Same goes to me.  I was a Chinese, and the only thing changed is… I am now a Chinese Muslim ( Allah is the Greatest)

Islam is a peaceful religion, that teach and guide us towards the right pathway.  
The beauty of Islam should be seen through our attitude , personality , our life , our heart and our soul…. Not through our name.


But anyway…. You can still call me anyway u like.. depends on how close we are =P

Ng , Angie , Sophea , Sophy , ah kheng , pooi kheng, kheng kheng….et c. hehehe
if we are close enough , no matter how u called me , I will sure recognize you =)



that’s all I want to share.

Chinese is my root ; Islam is my way of life.

forgive me if my sentences offended anyone. Allah knows the Best.

Lots of love
Wa'laykumussalam
Regards,
Sophea Ng, 佩琼。

13 comments:

  1. betul juga tu kannn??? tak semestinya kena tukar nama, just think of them kat China sana, tak ada kot pakai nama Melayu... hik hik hik...

    ReplyDelete
  2. Ya sy ada terbaca kisah Sophea ni...memang menyentuh hati...

    ReplyDelete
  3. Nice...saudara baru.
    Semoga kekal sampai bila2 sbg saudara Islam....

    ReplyDelete
  4. ya betul.mmg xwajib. tp ramai yg xtahu

    ReplyDelete
  5. Yup so true.
    Islam xterletak pada nama, tapi amalan dia :)

    ReplyDelete
  6. @sis farah: betul tu sis, kt msia ni je kne bin/bt abdullah ..pdahal xwajib pun..
    @nasuha : ad bc kt fb kan :)
    @siti : hoping that soo :)
    @ayu : aah, MG pun bru tahu ni. bru recalled .ilmu :)

    ReplyDelete
  7. Totally agreed MG Ramai yang salah faham..Islam bukan terletak pada nama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup!
      tp kt msia ni nk convert je sbuk plih nma mlayu ..huhu

      Delete
  8. dia bangga dengan nama yg diberikan oleh perents dia.. kenapa org mempersoalkan pasal nama kan.. tak wajib pun...

    ReplyDelete
  9. yang penting amalannya kann

    ReplyDelete
  10. Bin tak wajib pun. Betul la tu. Setiap nama ada maksud sendiri. Mereka lebih tau maksud nama dalam bahasa mereka. =)

    ZH Blogger

    ReplyDelete
  11. Terima kasih atas perkongsian..
    Jom share reramai moga diberi kesedaran..

    Tak salah dan tak berdosa pun :)

    ReplyDelete
  12. Betul.. ISLAM bukan pd nama, dan bukan juga milik org Melayu sahaja...

    ReplyDelete

Rakan Google+

Rakan Blogger