memacam ragam status FB yg tersirat - Denhanda

6 Feb 2014

memacam ragam status FB yg tersirat


Jenis-jenis status FB yang ada tujuan tersirat (copy paste):

1. Check in kat hospital siap snap gambar sambil ayat sendu2 suruh doakan anak, suami etc.. padahal nak bagitau check in kat Prince Court Hospital… pesakit pun cuma demam manja2 je.. Kata lah warded kat GH, mati hidup balik takkan ‘check in’ status fb kan.. huhu

2. Snap gambar anak dalam umah dengan caption ‘alahai anak mama ni bla bla bla…’.. padahal nak tunjuk sofa, tv or perabot baru yg jadi objek latar belakangnya.. Yerla kalau tak buat macam tu orang tak tau kan.. Takkan semua orang nak jemput datang rumah..

3. Syukur tak henti2.. ‘Alhamdulillah rezeki yang semakin melimpah ruah, makin masyukk..bla bla bla’.. Alhamdulillah itu dan ini.. padahal nak orang tau betapa mewah atau kayanyer dia sekarang (sebenarnyer takde pun).. Kalau ikhlas nak bersyukur, terus lah sujud kepada Allah swt.. sesungguhnya Allah itu ada dimana2.. tak perlu guna fesbuk sebagai orang tengah!!

4. Tangkap pic dalam kereta…eh pastinyer kena nampak stereng sekali.. Caption, biasala.. ‘Ala jam la jalan… gud morning semua.. letih la hari ni.. etc etc..’ Padahal nak tunjuk lambang kat stereng kereta tu.. Hello kalau bawak Lamborghini ke Porche ke ok la.. Setakat Honda, Toyota, Nissan dan yang sewaktu dengannya, rentikanlah dik !

5. Check in kat shopping mall dengan status ‘shopping untuk hilangkan stress’ atau ‘ahhh hari2 shopping, abes la duit i..’ atau ‘hmm I kalau bershopping mcm ni la..susah nak berhenti’… hahaha kelakar kan.. sebenarnya nak bagitau orang lain yang dia banyak duit boleh shopping hari-hari. Ade yang jenis siap snap gambo paper bag lagi, nak tayang brand.. nak lagi parah siap snap tanda harga.. kalau gitu sah lah, korang ade penyakit ‘CULTURE SHOCK’ !

6. 24 hours duk update pasal anak dia.. anak dia la paling cerdik, anak dia la paling comey.. mcm orang lain takde anak.. takpun sibuk update pasal Laki dia.. Laki dia la yang paling kaya, laki dia la yang paling loving, laki dia itu laki dia ini.. hmm yunk memangla itu facebook awak, tapi awak bukan Kate Middleton atau Diva Siti Nurhaliza. Orang tanak tau setiap inci pasal keluarga awak!!

7. Tangkap pic sendiri (mulut biasala muncung, herot segala bagai), dengan caption ‘muka tanpa mekap..mata panda letih tak cukup tdo bla bla bla…’ dengan harapan ade la orang lain komen.. “eh u still nampak comel la.. nampak muda la dari umur sebenar etc etc” hmm.. lu pikir la sendiri..

8. ..
9. ..
10. ..
Haaa yang lain-lain korang isilah sendiri !





Sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda:

Ertinya:
“Suatu yang paling aku khuatirkan kamu ialah syirik kecil, lalu ditanya oleh sahabat.”Apakah syirik kecil itu ya Rasulullah s.a.w?” Kemudian baginda s.a.w bersabda: ”Iaitu riak.””
(HR.Ahmad dan Baihaqi)

19 comments:

  1. niat kunci segala... baik niatnya baik lah hasilnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu :)
      bersangka baik je kan :)

      Delete
  2. kita hanya perlu berbaik sangka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup!
      sangka baik tu pling sng.
      tayah srabut pale n tmbah dosa kecil :P

      Delete
  3. hahaha..betul sgt2. ain setuju. mnta djauhkan kita dr sifat riak kan. skrng pun ain xheran dah dgn fb, balik2 tu la status yg keluar.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpe.
      nek muak dah nengok status dia
      tp mne tak tahan tu kita hide je
      sng,
      kita pon xngumpat2 sndri pasal die kan? haha :P

      Delete
  4. kelakarlah pulak..anyway bersangka baik ajaelah MG..he..he

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg humour pon sni
      sje je sbnrnya post ni
      takde kaitan yg idop yg mati pon sis :)

      Delete
  5. banyak terkena ats btg hidung ni.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaaa...kena ke?
      knp tak elaaaak? haha :P

      Delete
  6. ouch.. makan dalam nie.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaaaaa..
      jgn mkn dlam
      mkn tepi sudah la ea ..huhu :P

      Delete
  7. Lol. Biasalah tu ragam pengguna fb..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.
      nnti kang tgur mula ckp, fb die lantak die la..
      kita pun lantak kita la nk post entri mcm ni
      hahaha :P

      Delete
  8. hahahah ! benda biasa tgk kat fb..kadang2 smpai naik menyampah lak duk rajin update status mcm tu..hehe

    ReplyDelete
  9. Allahu Robbi. takut jd riak.
    rply psl atkins : ayu pun baru start. hrapnya menjadik. hihi

    ReplyDelete
  10. pastikan niat tu kena betul..kalau setakat nak share takde masalah...jgn sampai riak

    ReplyDelete
  11. @cn : tula...nk wt cmne ..trime jela ..baca skali lalu je :)
    @ayu : MG on off diet nyee.. hehe :P
    @sally : yup! niat tu pnting tp tula dg2 ter riak nnti bek tayah update :)
    @mama : haah kan ma, kdg2 kte xpasan org lain prasan :)

    ReplyDelete

Rakan Google+

Rakan Blogger