Nak jual barang ke nak jual orang? - Denhanda

15 Nov 2013

Nak jual barang ke nak jual orang?



MG pernah share kan dulu tentang bisnes skorA <<---klik to know more
ramai juga feedback yg MG dapat dari entri tu.
sekarang MG nak share tentang 1 lagi bisnes. tak perlu la MG ceritakan apa namanya.
kalau kamu semua baca sampai habis pasti kamu tahu apa benda nama bisnes ni

al kisah bermula dari seorang kawan MG, lama tak jumpa, tak kol tak msg dan tak tahu bila masa dia ada nombor MG
dia kol, tanya free ke tak sebab nak ajak keluar makan . borak2
kebetulan MG free malam tu dan MG pun setuju nak 'date' ... date? date worst ever. haha
MG memang buat bisnes . kerja sendiri .
so dia ni polis, dan buat bisnes ni part time
MG memang suka dengan org bisnes. bukan suka apa, diorang bisnes ni open minded dan kena dengan jiwa MG. hahaha.. jiwa la sgt
" eh, kau minat tak nak wat side income bisnes ak buat skank?"
dia tanya tiba2 masa kami borak2 masa tengah makan masakan minang di sebuah restoran tgh ibu kota.
"bisnes apa? MLM? haha " aku bertanya sambil berseloroh. minat juga mana tahu boleh JA kan.
"eish! xla , bisnes spa. kalau buat secara part time boleh la dapat 2K/month"
"erk? spa? nak bukak spa? xreti la urut2 orang ni. lagipun malu nak pegang org ..haha"
kesitu plak aku, yela.dah dia cakap spa, ak pun bayangkanlah d belai spa ke, urut2 kaki ke ape ke kan.
"nantila aku bagi ko proposal, ko tgk nilai, sesuai ke tak ngan kau, kalau ok baru join"
"alaaaaa, citer jela ..bpe modal nk kua . mcm mne. nak buat kat mana"
seriously at this time MG xpikir lgsg MG akan terjerat dgn MLM ..haha
"nantila ak bawak kau pegi office, kat sana baru kita tgk mcm mana sebab proposal tinggal kt office"
erk? proposal tggl kt ofis? tadi kata nk bawk skali msa dalam msg. ap benda ni. ntahla..MG layankan jela since dia belanja . hehehe

PART 2

"eh, bangunan apa ni? asal kita kat sini? memalam ni bukak lagi ke office kau ni"
MG rasa pelik tapi takla takut sangat sebab ramai jugak perempuan kat luar tu . melilau lilau dan ada yg tgh berbincang2.
dia perkenalkan MG pada rakannya yakni orang yg akan terangkan pada MG pasal bisnes spa ni. dia tanya MG macam2. macam nak ramah sangat ngan MG.
MG jenis bukan nak cerita semua kalau baru jumpa even she is a women.
maklum la orang sekarang susah kita nak percaya . kan? haha
MG cakap MG mengganggur takda kerja. so dia hairan macam mana MG boleh sruvive.
MG cakap lah mintak mak ayah, mak ayah tokei balak . haha
dia macam caya tak caya tapi MG pedulik apa . itu nama tipu sunat! hahaha

ok then dah habis la die bebel2 ttg pengenalan, kawan MG pun bawak MG masuk office tengok2 sijil2 la itu ini. barang2 yg diorang guna untuk spa diorang tu.
barang dia jual tak banyak.....just aroma theraphy dalam below rm300 tapi bekas nak letak aroma theraphy tu mahal giler
paling mahal MG tgk ratus ribu
sebab mahal, made from gold and its custom made.
bayangkan kita nak jual benda tu murah tapi badan dia mahal.
macam mana orang nak beli?? ! GOTCHA! MLM detected ! haha
habis tengok2 barang2 tu MG masuk 1 bilik ni.. perh! ramai giler orang berbincang
macam prep malam esok nak exam SPM je .. hahaha GOTCHA! MLM confirm!

MG rasa nak balik tapi dia yg drive tadi so MG layankan jela. kawan kan ..amek hati ..
dia suh MG tunggu sebab nanti ada orang lain yang akan cerita dekat MG pasal spa ni.

MG tanya knp tak crita sendiri since MG rasa dia inform dah 9bulan buat dah. rasa dah boleh master dah sikit2 nak share. tapi dia cakap tak boleh sbb tak layak n solid reason dia, nabi pun tak dilahirkan mempunyai mukjizat yg meyakinkan org kalau tak semua org masuk islam tanpa sebarang keraguan .
betul la tu. then MG pun tunggu jela kawan dia yg berkebolehan tu.

sambil tunggu MG pasang telinga jugak lah kt meja2 berhampiran tu. tapi xjelas sangat apa benda ntah spa ni .tunggu nak dekat 15min . rasa ngantuk pulak MG tunggu kat meja tu. tengok meja lain sibuk+khusyuk dgr speaker explain.
then, datanglah kawan MG dgn sorang akak ni.
kak ju, siti ke shida, ntah ape ntah nama pompuan tu.
dia dulu staf nurse. dan sama jugk dia tanya MG keje apa buat apa duk mana . MG pun sama jugak auta balik ..hahaha

ok then 1 jam dia cerita pasal company dia, ape benda brang harga , sewa company, establish, mana dapat ramuan aroma tu dan bla bla bla...sampai MG nak tertidur dengar.
then sampailah part jual orang . hahaha
pakej 1 RM2500, pakej 2 RM12 000, pakej 3 RM33 000
member rm8 dapat card ape ntah nama dia
pakej 1 boleh sponsor sorang je . kalau sponsor lebih ...ap benda ntah ,,tak paham.. haha
pakej 2 boleh sponsor 5 org dan kalau dpt lbih kena beli ape ntah ...malas nak pahamkan ..haha
pakej 3 ....erm, pakej 3 ke pakej 2 ntah yg crik 5 org ...hahaha
sori, MG lupa ...bialah...MG tanak korang join menda ni . so, tayahla MG study pasal ni nk share ngan korang kan? huhu

awalnya MG tanya. kena carik orang ke?
she said "no! no! ...kita tak jual barang kita tak carik2 orang."
dan sebab tula MG sanggup nak dengar almost 3hour dia bebel2 depan MG. hahaha
TAPI dah terang2 ni dia cakap plak just bawk kawan2 datang sini.
mana nak datang kawan yg nak sudi dengar dia bebel2 3 jam?
dengan modal mahai gila


dia pujuk MG ambik yg 33K tu
diorang akan tolong sampai loan lulus
macam2 la MG tanya bikin panas
bila dia panas dia kau aku kan MG. but then dia sejukkan diri dia sendiri. hahaha
MG tertarik jugak dia cakap 3 generasi boleh makan income ni kalau dah capai tahap
tahap apa ntah, MG lupa.
dia puna level macam king sikit . yg tgi skali duke .
yg kawan MG tu jadi pak pacak cuma backup singer kpd explainer tu tadi ..
kalau akk tu ckp part duit banyak die pun teriak ..." GILER LA ...KAU TAK NAK MCM NI "
setiap perkataan yg keluar dari mulut dia tu sebagai cas +ve supaya MG join ..hahaha

last sampai MG n that table last keluar dari building tu sebab office nak ttup
MG cakapla, dah korang sewa sini kenapa nak kena tutup jugak pukul 12am?
ke korang sewa sampai 12am je? diorang diam ..hahha


MG cakap MG akan pikir dan tanya ayah boleh tak clear cek 33K dulu sebab MG baru je cashkan 20K. MG auta diorang bagi harapan palsu sebab penat dia dah terang2 kat MG sampai kering air liur ..hehehe

then, bila balik kawan nak belanja minum but i,m refuse sebab rasa dikhianati ..haha
MG balik kampung cerita2 dgn sppu yg MG kne MLM
crita2 rupanya diorang dah tau lama dah benda ni.
sppu MG nurse, ramai dah kawan dia masuk dan kena paksa masuk join diorang.
no wonder la polis staff nurse ramai join .
loan senang lulus .
BISNES BANNED! :)

komen MG ttg bisnes SPA ni.
dengan 33K kita dapat 5 benda tapi MG kurang pasti apa benda nya. tapi tak dapat kat kita, company simpan.
ape benda ntah..dah kita beli, kita la pegang. kita bukan labur duit. beli barang. kalau jual beli takde barang itu tak sah dalam islam.
then kena carik orang yg akan join dengan 33k jugak baru masyuuk.
sape la yg nak keluar 33k then nak carik lagi 5 org nak 33k. kalau diorang tak dapat carik? bila masa tu MG dah kaya raya but then tanya dia baru dapat carik sorang. perasaan MG masa tu? kesian? takan MG plak nak bg dia orang2 MG, takan MG plak nak byar 33K x 4org lagi untuk dia dapatkan jgk kemewahan mcm MG? kalau MG biarkan nanti mcm tak berhati perut pula kan?
claim bisnes diorang tak carik orang tak jual barang
haish! ckap jela head hunting. tayah dok cornar sana sini. leceh la. dala mahal. benda plak tak user friendly langsung. MG tanya dia pakai ke kosmetik dari bisnes ni. dia cakap tak sebab tak mampu . then? nak join apa nye lagi? join bisnes tp barang kita sendiri tak guna. tak faham la. tengok macam shaklee, herbalife...bagus! join xdela mahal tapi benda boleh sendiri makan , sendiri guna. kan? elok buat bisnes jual barang then duit datang kemudian. ni tak . carik orang tapi ntah hape2 barang pun tak tahu.

just my 2cent dan sharing je
duit korang korang punya suka la. tapi suka MG nasihatkan, pikirla
33K tu baik korang bg mak ayah g buat haji. or pegi kelas ilmu utk mula meniaga sendiri
mana ada meniaga terus kaya der. dari kau penat2 carik org baik kau penat2 mencangkul tanam betik . nanti dah tentu2 dapat makan betik .
bomoh pun tak reti nak beranak kan duit kalau bagi dia 1 billion pun dia habis beli kemeyan.
kalau betul korang nak niaga nak jadi partner ke ahli ke tgk la apa barang dan kegunaan dia sekali.
banyak dah sekarang benda boleh kita join .
ikot macam cina.
untung 5sen sebab sekali jual kuantiti abah banyak
bukan untung rm10 tapi nak dapat rm10 kena merayu rayu .
sekian .

27 comments:

  1. Suspen kita tengok proposal ni MG..be careful ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula..len kali mmg careful .
      tp nsib baik tak dapat yg mendesak tu
      kalau mendesak tu maun nak bergasak rasa :)

      Delete
  2. Replies
    1. baca ke tak cerpen seram MG ni khai? huhu

      Delete
  3. hihi. selalu yg nak promote MLM ni mmg sanggup berhabis duit belanje kite makan. kwn yg hilang tanpa jejak bertahun-tahun pon boleh muncul tiba2. motif? nak tarik join die MLM. aefa pernah jumpa satu blog marah2 sbb kita tak nak join dia. cani la lbh kurang ayat dia "orang nak bagi duit pun tak nak. bla bla bla... " tergelak jugak bace. haha..

    btw. org kite mmg xpandang kalau untung 5sen tu. sekali jalan mesti nak untung besar terus. ish. nak untung lebih, usaha lebih. tu je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xp.
      kita join MLM boleh tapi kena tgk jugak macam mana
      kalau kita jual barag then bulan2 dapt bonus itu boleh dalam islam disebut "samsarah"

      samsarah ialah org yg kje dgn org lain then dapat upah

      samala mcm kte kje gomen
      akhir tahun dapat bonus .
      sama je

      tp MLM yg ok bila kita buat lbih kita dapat lebih bukan kita buat lebih org atas yg melebih lebih ..

      ada MLM yg ok . nnti MG share :)

      Delete
  4. Replies
    1. tu baru bca kak,
      kalau dduk sndri depan diorg lagi seram
      berdiri diri bulu tengkuk
      hahaha :P

      Delete
  5. takutnya..
    huhuhu..
    apa mlm yang ok tu MG ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi takut kena depan2 yg style mmg paksa2 org gila2
      hope kalau pompuan nk dgr better bwk kwn la ..
      takut ada yg harsh sgt ..huhu
      nnti MG share kt entri akn dtg ea nadia :)

      Delete
  6. Spa apa tu? Akak satu hape pun tak pasal proposal yang diorang explain tu.. Huhu.. Rasanya one of my friend ada join nilah.. Sebab pernah dia contact akak nak bincang pasal bisnes proposal ke benda ntah.. Tapi kena jumpa dia dulu.. Siap dia sanggup nak turun Ipoh ni semata2 nak bincang pasal proposal tu.. But akak dapat sense something yang macam tak best jer.. Last2 langsung tak jumpa2.. Hehehe..
    http://miezashaklee.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang .diorang jb kl ulang alik pun takpa .asal umpan kena makan ..huhu
      takut jumpa yg mcm ni
      kalau betul berniaga untg riban2 mesti ada brg yg kita jual
      kalau takat jual org mcm ni lg 5 tahun lingkupla . hoho

      Delete
  7. bahaya erk
    taktik nak tarik org mesti pakai cai +ve..kang x ckp benda baik pelanggan larik
    bahaya betul ade org cmni kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul
      cas +VE dari supporter tu mmg bahaya . dahla dia kwn kita
      sedikit sebanyak akn mencairkan otak kita utk join
      tak 33k msti kita nk try yg 2500 tu :)

      Delete
  8. 33k boleh beli viva sebijik dah tu..haha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu akmal.
      lepas dah downlyment alprhd pun lepas dah tu :)

      Delete
  9. eh byk sgt kot contoh macam ni..en suami pernah terkena..sabo jer la MLM nie..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpe PK
      hati2 la ..
      kalau rm50 tertipu pun kena take action sedarkan yg lain
      mmg rm50 tak besar sgt tp kalau dah sribu org kena tipu?
      kayo pkcik den ! haha :P

      Delete
  10. Zaman sekarang MG kena berhati2. Takut kita tersungkur orang tak tengok. ZH pernah kena tapi bukan pasal bisnes la. Pasal kawan. Takda siapa datang tengok time ZH jatuh. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul!
      org dekat ngn kita time kita ad smthg je
      susah nak tgk org dekt ngn kita bila kita nothing
      truly fren is hard to get ZH :)

      Delete
    2. Hard to get but i get 1 truly friend. Lagi pun modal tu agak banyak sangat. Better MG buat bisnes kecil2 modal pun dlm rm2k-5k. Online bisnes je. Kalau tak jadi pun tak la terasa macam banyak sangat... =)

      Delete
    3. xdela MG nak buat smpai modal mcm ni .
      baik MG buat renovate kedai jhit MG tuha lg elok .
      huhu
      terasa jgk tu tp menda yg kte running n dpt modal blik pon ckupla dr xdpt ape ..kan ZH kan?

      Delete
  11. orang cakap...dengar boleh, caya jangan. hehe...
    seram plak kata nk kene modal 33k...boleh reno umah kat kg camtu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. caye x caye mmg ramai kt situ nurse n polis buat loan nk join yg 33K tu
      haish
      1 ayat yg diorg ckup bangga kan .
      org sebaya dia ada ank kri kanan tp ada dia ad duit .xmeminjam kt org ..
      erk!
      ayt kampung !
      kalau MG rather than ada fmily dr ada duit tp hidup sorang ..huhu :)

      Delete
  12. mak aihh.. 33k? nak kawin kuar duit beli barang rm3ratus pun seksa, ni kan pula 33k.. hati2 lain kali ye MG.. kawan boleh jadi lawan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul
      MG mmg berhati2 kalau MLM ni
      kalau jual brg ok .avon tu suma tu sme jgk ad konsep MLM tp bgus sbb ad brg kita nampak mcm mne flow duit msuk
      kalau crik org mmg xla
      buat bergado je nnti :)

      Delete
  13. semak otak kalau tengah badmood dorang mai huhu...ketuk jap g pale tu hehe

    ReplyDelete

Rakan Google+

Rakan Blogger