beza manusia dan babi - Denhanda

26 Nov 2013

beza manusia dan babi


babi dan juga binatang lain sayang anak mereka.
manusia pun sayang anak kan?
jaga sampai anak babi pandai cari makan dan jaga diri sendiri
manusia pun jaga anak, bukan takat sampai anak pandai carik makan .
ada tu jaga anak sampai anak kembali kpd pencipta.
tapi ada beza babi dan manusia?
cuba korang tengok gambar ni pula .



nampak kasar tapi memang benda betul susah orang nak terima
nampak kasar tapi bila kita tak buat kenapa nak melenting?
manusia dan babi 2 2 makhluk Allah
walaupun ia di haramkan oleh islam tapi sifat binatang nya lebih elok dari manusia walhal beza manusia dan binatang adalah akal
mana perginya akal pada manusia yg tidak bertangungjawab?

MG bukan nak buat kempen jgn buang bayi tapi gambar ni memang betul
nampak kasar tapi tulah hakikatnya.
walaupun babi tahu anak2 babi akan membesar dan end up dengan kematian. tapi mak babi tetap syg dan jaga anak2 dia sampai anak2 dia carik makan sendiri 

tapi manusia yg terlanjur? mengandung?
mana anak2 mereka? mana??
yg masih dalam jagaan .alhamdulillah .masih berakal. bayi tidak bersalah.
yg tidak berakal? yg jauh dgn tuhan??
ada di dalam longkang? digigit anjing tepi jalan? dalam tong sampah???

ah ! manusia !
alpa dan leka 
semakin tidak mengendahkan hukum2 tuhan
semakin menjauhi larangan NYA 

allahuakbar! allahuakbar! allahuakbar!

lindungi kami dari perbuatan keji dan mungkar 
peliharalah hati kami supaya teguh patuh taat dengan ajaranMU 

kalau anda lebih berakal jauhi zina dan perkara perkara yg mendekatkan diri dengan zina.

"And those who invoke not any other god along with Allah, nor kill such life as Allah has forbidden, except for just cause, nor commit illegal sexual intercourse (zina) and whoever does this shall receive the punishment. The torment will be doubled to him on the Day of Resurrection, and he will abide therein in disgrace; except those who repent and believe and do righteous deeds, for those Allah will change their sins into good deeds, and Allah is Oft Forgiving, Most Merciful." 
(al-Furqaan #25, ayat #68-70)



10 comments:

  1. sedih tngok baby kena buang.. kalau xnak bg la kat sape yang nak baby ..
    bella pun nak .. ='(

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang dapat mmg senang buang
      tapi
      baby tak bersalah
      kalau wjudkan baby care nnti mcm menyokong plak
      serba salah
      kena ada kesedaran sendiri
      allahuakbar !
      sedih tgk bayi2 mati mcm tu je :(

      Delete
  2. Perbandingan yang agak kasar MG...tapi itulah hakikatnya manusia akhir zaman...dah tak jauh berbeza...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi bintg mmg reti nk syg anak even depa tatau jantan mana buntingkan dia
      ni manusia
      allah!
      mintak jauh kita semua dgn ni :((

      Delete
  3. Replies
    1. mmg comel tp sbb ad bacteria dlm dia we cant touch it in wet nor even eat it ..
      eurgh!

      Delete
  4. pergh..nmpak kasor, tapi mmg ada betolnya..

    ReplyDelete
  5. xder perikemanusiaan langsung...bila syaitan menguasai diri bgtulah jadinya...

    ReplyDelete
  6. Terharu setiap kali dengar berita orang buang bayi.. dah la buat dosa ditambah lagi dosa tue buat apa.. berani buat berani la tanggung betul tak..sekarang orang yg kawin tak dak anak ramai.. berharap dapat zuriat sendiri.. tapi yg dapat senang2 p buang pulak..ish tak tahu la apa nak jadi..semoga mereka yg terlibat tue cepat2 la bertaubat sblm terlambat..

    ReplyDelete

Rakan Google+

Rakan Blogger