org gemok tak boleh naik kapal terbang - Denhanda

12 Oct 2013

org gemok tak boleh naik kapal terbang


haaa..
mesti korang terkejut kan? bila masa plak ada rules ni yg org gemuk tak boleh naik belon kan??
rilex! ni bukan untuk passenger ...
ini entri untuk pramugari ..
sebelum tu ..meh kita tengok kelayakan untuk menjadi pramugari .




  • Wanita;
  • Warganegara Malaysia yang berumur di antara 18 hingga 35 tahun pada tarikh temuduga;
  • Minimum SPM atau setaraf (kredit dalam Bahasa Inggeris dan lulus dalam mana-mana 4 subjek lain termasuk Bahasa Malaysia); atau
  • Kelayakan akademik yang lebih tinggi yang diperakui oleh Kerajaan Malaysia dengan penguasaan Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris;
  • Fasih dalam bahasa lain merupakan satu kelebihan;
  • Ketinggian minimum 157cm (seimbang dengan berat badan);
  • Kesihatan dan penglihatan yang baik. Tidak rabun warna;
  • Personaliti yang menyenangkan dan minat mendalam dalam bidang perkhidmatan pelanggan


  • Cara Memohon:
    • Muat turun Borang Permohonan Pramugari;
    • Sila bawa dokumen asal dan salinan berikut semasa menghadiri temuduga:
      • Kad Pengenalan;
      • Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan akademik yang lebih tinggi;
      • Resume terbaru;
      • Gambar berukuran pasport terbaru;
      • Borang permohonan yang telah dilengkapkan.
    • Berpakaian kemas kebaya atau pejabat.




    so kenapa pramugari kena kurus?
    kena cantik?

    nak layanan dgn sopan?
    org tak kurus pun boleh bg layanan yg sopan
    ada jugak yg manis manis

    hairan...
    kenapa yg chubby sikit tak boleh nak jadi pramugari?

    bukanlah kata yg gemok sangat tu takla
    yg comel2 skit
    ni ade plak kena berat badan yg ideal

    kalau askar xpe jugak kena lari2 tangkap musuh
    ni pramugari lari dalam kapal terbang? tangkap budak2?

    nak kena cantik2 layan tetamu?
    kalau tak cantik dia bayar kurang? kalau cantik bayar lebih?
    tak kan? tambang semua sama kan?

    nak kena seksi dan layan penumpang?
    kalau tak seksi penumpang tanak naik?
    tak kan?
    aish ...

    aish..
    MG gugel 1 day cari kenapa dan kenapa.
    tapi tak dapat juga
    tapi MG xd lak emal air asia or MAS utk tanya kenapa dan mengapa mereka ambil pramugari ciri2 mcm tu.






    itu kan peraturan manusia
    boleh ubah
    ikot aliran islam kan bagus?
    rasa macam tak de masalah nak pakai jubah atau baju longgar sikit dan bertudung kan?
    sesuai dengan negara islam kan ?

    kalau pakai macam ni ..
    boleh ke tak boleh korang rasa ?


    *gambar dari blog youUnique :)


    mesti korang pikir MG nak apply pramugari tak lepas kan?
    hahaha..betul!!
    MG nak gak apply tapi tapi tapi tapi  ...haha
    so, simpan jela niat tu sampai diorang ada pramugari muslimah ..kan ? :)

    just my2cent . no offense :)
    please behave .tamau gado :)


    30 comments:

    1. Kan.. pasti lagi sejuk mata klu ada pramugari muslimah...

      ReplyDelete
      Replies
      1. tula,
        rasa mcm xde plak salah nye..
        kalau kata nak sush langkah .
        bju ketat2 lagi sush nk wt kje :)

        Delete
    2. Hihi. Kan comel kalau diorang pakai baju kurung, sopan dan cantik.

      My recent post : Ouh Mum!

      ReplyDelete
    3. org gemok pon tak ingin nak jadi pramugari .. huh!
      (luahan hati seorang budak gemok ^_^

      ReplyDelete
      Replies
      1. hahaha..
        gemok ke lieya? ok je tu ..try la apply :)

        Delete
    4. hahaha...bajet nk sentap gak tadi..hahaha....tp mmg tu la spec nye...terpaksa la ikot kalau yg mana berminat...even Malaysia negara ISLAM, tapi cara pimpinannya tak kot...hihi

      ReplyDelete
      Replies
      1. haha
        jgn sentap dlu
        pelbagai size bole naik flight sally :)
        no worry k :)

        Delete
    5. bestnye wujudkan peraturan baru ikut cara Islam pakai pakaian ttut aurat

      ReplyDelete
      Replies
      1. kan sarah?
        knp ea xbuat rule mcm tu =.=

        Delete
    6. Sokong..suka sangat kalau pramugari pakai sopan sket.. baik negara islam arab sekali pun..

      ReplyDelete
      Replies
      1. lg syok la TT nk travel kan? :)
        TT nnti share lg travel exprnce tau!
        dah folow n bokmark blog TT ..nk bca n tgl gmba2 sne :)

        Delete
    7. pertauran ni patut ubah la kan,model skang pun dh ada yg chubby..

      baru la kita boleh merasa jadi peramugari.hehe

      ReplyDelete
      Replies
      1. kan kan?
        xdela terhad
        kne jaga makan la
        kne jga badan
        asal sehat dan rjin ok la kn? :)

        Delete
    8. jd pilot mesti best. Tp kita gayat.

      ReplyDelete
      Replies
      1. ok..zaki apply pilot , MG apply stewardes :)

        Delete
      2. Pilot? Tak reti nak bawak kapal terbang... Takut2...

        Delete
      3. kalau z trus bwk mmg org takan naik even for free.
        hehehe :P

        Delete
    9. Ye tak ye laa.. kenapa saya ta perasan? Adeh.. bukan tak perasan.. Tapi.. tak pernah naik kapal terbang.. xD

      ReplyDelete
      Replies
      1. haha..
        xpe Yun .nanti kita naik same2 g bercuti kt disneyland ea. hehe :)

        Delete
    10. Tak ada can lh nk jd pramugari...

      ReplyDelete
      Replies
      1. jdi ape pun bole asal mengikut syariat n kita suka buat :)

        Delete
    11. MG tinggi cukup x? Huhuhu. Nk jd pramugari blh ke?

      ReplyDelete
      Replies
      1. tinggi cukup je tapi berat nk maintain slim tu payah skit la..huhu :P

        Delete
    12. Kena Slim coz kerja dia orang perlu kelihatan menarik dan yang penting senang untuk bergerak aktif dalam penerbangan kan MG..he..he

      ReplyDelete
      Replies
      1. alaaa, MG tgk permpuan kje kedai mkn tu xdela slim mne tp aktif je bergerak sna sni kt restoran tu :)
        hehe

        Delete
    13. kalo airasia mmg kena slim~ nnti xleh nak lalu kat laluan antara kerusi tu hihi..

      ReplyDelete
      Replies
      1. haha! betul tu aefa ..sempit! huhu..

        Delete
    14. kalau bagi wang berlambak pun, pramugari bukan pilihan. kita nk jadi pilot je.

      ReplyDelete
      Replies
      1. boleh2 silakan n for sure pilot lg berwang dari stewardes :)

        Delete

    Rakan Google+

    Rakan Blogger