TAK KERJA PUN BOLEH NIKAH - Denhanda

28 Aug 2013

TAK KERJA PUN BOLEH NIKAH

memang tuhan ciptakan manusia hidup berpasangan
tayah nak malu la kalau tiba2 kita teringin nak nikah.

dulu nak nikah senang,
skank nak nikah nak kena ada 30k dalam saving at least.
kan?
depends la tu pada sume orang
tak semua berfikiran macam tu.
nikah benda yg paling senang dan diredhai Allah, nabi pun suka umatnya nikah muda.
sebab nabi tahu umat akhir zaman memang byk godaan nya.

bukan MG nak bg tip mcm mana nak dapat duit buat nikah.
tak tak.
MG terlintas buat entri ni nak share ngn korang semua pendapat MG lepas MG baca ni kat fb td .



nice kan?
bagi kita yg waras ni memang akan ambil dan fikir dari sudut positif.

tapi bagi orang2 yg xboleh nk terima kenyataan ni dan tak boleh berfikiran positif diorang akan mempersoalkan kerja tuhan .


me : bukan semua perempuan macam tula.. kalau kau carik yg macam tu tu kau punya pasal la. kau tanggunga la keperluan dia 3ribu sebulan, kalau mampu, kau ambik, kalau xmampu carik la yg mampu .
ataupun kalau syg sgt, nak sgt, pujuk dia supaya tak jadi hamba duit. semua benda boleh bawa bncg kan ? :)


me : jgn jadi hamba duit. jangn terlalu manjakan anak2, bia dia tau mak ayh dia susah cri duit. insyaAllah anak2 yg soleh solehah akan tahan sampai petrol pam utk msuk toilet free :) (dah , bekire sgt toilet 3osen)


me: kalau dah nikah insyaAllah suami yg bertggungjwab akan mencari akal dan mencri nafkah yg halal utk keluarganya. disini peranan si isteri pula utk memberi semngat dan samasma berdoa agar di murahkan rezeki. doa+ tawakal+usaha ..insyaAllah. 



me : astafirullah, ustd plak yg kena, ustd ni ckp dapat nikah, lepas nikah tau2la si suami tu crik kje sumber yg halal utk anak bini. kalau betul2 nak bela ank org memang si suami akn cuba sdya upaya dan tuhan takan menguji hambanya melampaui batas.



tula, MG boleh jawab persoalan mereka tu.
kenapa diorang nk mempersoalkan?
kalau sekali pun ada yg menikah tanpa diorang ada kerja mungkin mak bapak boleh tanggung smntara meraka stabil. 
for me , kalau dah 2 2 dah setuju nak kwen even tau baik buruknya.
diorang akan telan jugak.
baik buruk sama sama pikul sebab dah setuju kan .
cuma berdoa la selalu agar keluarga anda diberkati dan dimurahkan rezeki. 
amiiiinnnn............ 

hope semuanya akan belajar berfikiran positif dalam semua hal.





5 comments:

  1. nak nikah, anytime, anywhere... ada duit ke, takde duit ke.... belasah je... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah..nk nikah antime boleh tp kadg2 mak ayh plak halang.
      sibuk dgn org kata.
      diri sendri yg merana nnti kan ? :)

      kalau jiran lalu bwh pedag dia nk anak dia lalu bwh belalai gajah..bru gah ..huhuhu :P

      Delete
  2. wow..bagusla MG ni. tabik spring ahh dapat sangkal apa yang org kritik2 pasal nikah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MG tulis ap yg MG rasa positif
      mlas MG nk begadoh kt page situ dgn org2 cetek akal mcm tu .
      mmg kalau nk kira duit xkan cukup sampai bila2 ..huhu

      Delete
  3. yg penting, kena yakin dengan Allah.. Allah kata mnikah itu pintu rezeki..

    ReplyDelete

Rakan Google+

Rakan Blogger